≡ Menu

Tervetuloa herkuttelumatkalle Barcelonaan!

Barcelona ravintolavinkit

Kaada itsellesi lasillinen hyvää viiniä ja lähde kanssamme virtuaaliselle herkkuttelumatkalle Barcelonaan!

Ollaanko me varmasti sanottu tarpeeksi monta kertaa, että Barcelona on herkuttelijan paratiisi? No, se on. Hyvää ruokaa on tarjolla kaikkialla ja vieläpä kukkarolle ystävälliseen hintaan. Olitpa sitten perinteisten tapasten, rustiikin bistroruoan, fine dining -piperryksen tai eksoottisten makujen ystävä, löydät kaupungista ihan varmasti makunystyröitäsi hemmottelevia herkkuja.

Alkuun muutama yleisvinkki:

Vältä Las Ramblasin, Barri Goticin ja Barcelonetan rantakadun turistiravintoloita, ellet välttämättä halua täyttää vatsaasi röyhkeän ylihintaisella ja makumaailmaltaan keskinkertaisella sapuskalla. Me ollaan kahdella aikaisemmalla Barcelonan-reissullamme haksahdettu väsyneinä ja nälkäisinä näihin turistiansoihin, mutta tällä viimeisimmällä reissulla erehdyimme vain kerran, ja sekin oli pakkotilanne. Mainituilta alueilta löytyy toki hyviäkin ravintoloita, mutta ne kannattaa selvittää etukäteen. Tai vaihtoehtoisesti noudata seuraavaa neuvoa, eli:

Vältä ravintoloita, joilla on a) sisäänheittäjä, b) tarjouskyltti, jossa mainostetaan esim. paellaa ja sangriaa halpaan yhteishintaan c) joissa ei ole juurikaan asiakkaita d) tai joissa on asiakkaina pelkkiä turisteja. Vastaavasti jos näet ravintolan, joka on täpötäynnä enimmäkseen paikallisen näköistä väkeä, se on todennäköisesti hyvä.

Syö oikeaan aikaan | Barcelonalaisilla, ja yleensä espanjalaisilla, on kummalliset ruokailuajat, joten noin klo 16–20 välillä ruoan löytäminen voi olla vaikeaa, paitsi niissä mainituissa turistiansoissa. Lounasta nautitaan vasta kahden ja neljän välillä, illallista kahdeksasta yhteentoista, jopa puoleen yöhön saakka. Ennen illallista voi käydä nauttimassa aperitiivin parin tapaksen kera jos nälkä alkaa kurnia ennenaikaisesti. Tai jos vain tekee mieli. Tai jos kohdalle sattuu osumaan hyvä tapaspaikka.

Sitten niihin varsinaisiin ravintolavinkkeihin.

Me otettiin Barcelonan ruokascene haltuun heti ensimmäisenä iltana osallistumalla opastetulle Food Lover -tapaskierrokselle. Lopulta melkein viisi tuntia kestäneen ruokailoittelun aikana meidän 10-henkinen englantilais-kiinalais-norjalais-suomalainen ryhmämme söi ja joi erinomaisen hyvin kolmessa eri ravintolassa, kahdessa ensimmäisessä tapaksia ja kolmannessa oikein kunnon illallisen. Ensimmäinen ja viimeinen ravintola olivat sekä ruokatarjonnaltaan että miljööltään fantastisia, keskimmäisenkin ruoka oli todella hyvää, mutta miljöö ankeahko. Kierroksen veti romanialaissyntyinen, niin Italiassa, Itävallassa kuin nyt Barcelonassa asunut Voica, joka kertoili syömisen ja hauskanpidon lomassa kiinnostavia ruokatarinoita. Kierros maksoi 90 euroa per nuppi, ja oli meidän mielestämme hintansa väärti, tässä kun tuli ruoan päälle hyvä opastus, kiinnostavaa illallisseuraa sekä muutama ravintolatuttavuus, joihin emme olisi törmänneet ilman kierrokselle osallistumista. Keskityttiin muuten kierroksen aikana siinä määrin tiiviisti syömiseen ja seurusteluun, että unohdettiin ottaa ylös keskimmäisen paikan nimi, ja viimeisen paikan pääovelta juuri tätä tarkoitusta varten otettu kuvakin katosi kännykästä, sillä unohdettiin purkaa kuvat ennen Arnan varapuhelimen palautusta, eivätkä ne jostain syystä tallentuneet varmuuskopioon. Ekassa paikassa sen sijaan käytiin toisenkin kerran, ja se löytyy oheisesta suosituslistasta!

Bar del Pla | Calle Montcada 2, el Born | Tämä laadukkaista ja paikallisista raaka-aineista valmistettuja, erinomaisia tapaksia tarjoava ravintola sijaitsee Picasso-museon lähellä trendikkäällä el Bornin alueella. Me poikettiin tänne lounaalle Airbnb-emäntämme suosituksesta, ja mahduttiin sisään ainoastaan koska oltiin paikalliseen lounasaikaan nähden aikaisessa (eli joskus kahden maissa). Paikka on supersuosittu, joten sekä lounaalle että erityisesti illalliselle kannattaa varata pöytä. Me syötiin anjoviksia (nam!) tomaattileivällä, rapeaa naudanlihaa hanhenmaksalla (omatunto itkee verisiä kyyneliä!) ja suussasulavaa mahalaukkupataa, jotka huuhdottiin alas hyvällä punaviinillä.

Barcelona Bar Del PlaIlman suositusta Bar del Plahan ei olisi ehkä tullut eksyttyä, oli sisäänkäynti sen verran vaatimattoman oloinen. | Me syödään etikassa marinoituja ja oliiviöljyyn hukutettuja anjoviksia aina kun ollaan Espanjassa – herkkua! | Rapea naudanliha hanhenmaksalla ja paahdetulla sipulilla oli vähän erikoisempi (ja hanhenmaksan takia syntisempikin) tapas, mutta ah niin herkullinen. | Ennakkoluulottomina maistelijoina päädyttiin kokeilemaan mahalaukkua, joka osoittautui suussasulavan pehmeäksi ja maukkaaksi lihapadaksi. Enkunkieliselle listalle ruokalaji oli merkitty yksinkertaisesti ”tapa with tripe”. Kannattaa kokeilla!

Colmado | Provença 236, Eixample | Katalonialaista ruokaa ja kotitekoista vermuttia tarjoava tapasbaari oli Food lover -kierroksemme ensimmäinen pysäkki, ja ihastuimme paikkaan siinä määrin, että tulimme viimeisenä iltana uudestaan. Täältä saa suussasulavia tapaksia, edullisia vermuttinaukkuja, leppoisaa paikallistunnelmaa ja erinomaista palvelua. Meidän viimeinen iltamme oli hiljainen maanantai, jolloin Kosonen-nimisellä suomalaissyntyisellä tarjoilijallamme oli aikaa turista niitä näitä. Kokeile ehdottomasti ainakin siiderissä haudutettua chistorra-makkaraa!

Barcelona ColmadoYläkuvassa on herkkua monenmoista: täytettyjä paprikoita ja sipuleita, butifarra-makkaraa kermakastikkeessa, manchego-juustoa oliiviöljyllä ja pähkinöillä sekä talon omaa vermuttia. | Alakuvassa on uutta lempiruokaamme siiderissä haudutettua chistorra-makkaraa, ihan tajuttoman hyvää! Tuo chistorra on samantyyppistä kuin chorizo, mutta ne ovat tuollaisia pitkiä ja kapeita, ja siiderissä haudutettuna niistä tulee ihanan pehmeitä ja ne saavat täyteläisen ja makeansuolaisen maun. Kokeiltiin tätä jo kotonakin! | Maanantai-iltana oli hiljaista ja talon väki ehti turista meidän kanssa niitä näitä. Keskellä suomalaistaustainen Kosonen (ei muuten tullut etunimeä kysyttyä).

Euskal Etxea | Placeta de Montcada 1, Born | Päädyttiin tänne lukijavinkin (kiitokset vaan Niinalle!) perusteella parikin kertaa, mainio ja rento paikka vaikkapa lounaalle tai muuten vain taukopaikaksi. Tarjolla on herkullinen runsaudensarvi Baskimaan tapaksia eli pintxoja: viinietikalla marinoiduista anjoviksista täyteläiseen maksapateeseen, täytetyistä pikkupaprikoista erilaisiin makkaroihin, kuorrutetuista simpukoista kinkkutäytteisiin kroketteihin. Kaikki tuoretta, laadukkaista raaka-aineista valmistettua ja täynnä makua! Täällä toimitaan niin, että käyt itse hakemassa herkkuja notkuvalta tiskiltä haluamasi määrän pikkupurtavaa, tilaat juoman tiskiltä tai tarjoilijalta ja parkkeeraat pystypöydän ääreen herkuttelemaan. Lisää saa hakea omaan tahtiin, ja tarjoilijatkin kiertelevät asiakkaiden joukossa tarjoten nopeasti tyhjentyviltä tarjottimiltaan tuoreita herkkupaloja. Lopuksi pyydetään tarjoilijalta lasku, jonka loppusumma määräytyy syömiesi pintxojen eli lautaselle kertyneiden cocktail-tikkujen lukumäärän perusteella.

Barcelona Euscal EtxeaEuskal Etxean antimia.

Can Ros | Calle l’Almirall Aixada 7, Barceloneta | Meriruokaravintolan löytäminen aiheutti meille hieman etukäteispäänvaivaa. Kunnon äyriäispaellaa teki mieli, mutta Barcelonetan turistiansoihin ei tehnyt mieli haksahtaa, sen virheen olimme tehneet jo aikaisemmilla reissuillamme. Airbnb-emäntämme suositteli Barcelonan vanhinta kalaravintolaa (nimi ei nyt muistu mieleen, mutta sijainti myös jossain Barcelonetassa), mutta nettisurffaus osoitti sen hintatason hieman liian korkeaksi eivätkä arvostelutkaan olleet järin mairittelevia. Googlaamalla löysimme muutamankin houkuttelevan kalaravintolan, mutta ne asettuivat ennemminkin luksusravintolakategoriaan, ja me kaipasimme tällä kertaa konstailematonta tavernatyyppistä ratkaisua. Päädyimme siis haahuilemaan päämäärättömästi Barcelonetan kujille, mistä olisi hyvin voinut seurata epäonninenkin ravintolavalinta, mutta kävikin paremmin kuin hyvin!

Pysähdyimme lukemaan lähes tyhjän Can Rosin (oli hiljainen sunnuntai-ilta ja alkoi olla jo melko myöhä – ruokaa oli saatava ja pian!) ikkunasta ruokalistaa, kun sisällä istuva seurue viittoili meille, että kannattaa tulla, ruoka on erittäin hyvää. Päätimme noudattaa suositusta ja valinta osoittautuikin loistavaksi! Söimme alkuruoaksi ostereita (joista olimme niinikään haaveilleet jo useamman päivän), pääruoaksi äyriäispaellaa ja jälkkäriksi jaoimme perinteisen crema catalanan. Erinomaista! Juomineen (kuohuviinit, valkoviinit, jälkiruokaviinit ja kivennäisvettä) aterian hinnaksi tuli alle 80 euroa, mikä oli vähintäänkin kohtuullista. Tarjoilija ei puhunut englantia, mutta tulimme alkeellisella espanjantaidollamme oikein hyvin toimeen, ruokalistat olivat muistaaksemme myös enkuksi.

Bercelona Can RosOnko parempaa yhdistelmää kuin osterit ja kuohuviini? | Can Rosin äyriäispaella oli mehevää ja maukasta. | Crema Catalana on herkullinen klassikko.

Can Eusebio | Calle Vila i Vila 84, Poble Sec | Lähdettiin Montjüicin-retkelle jo aamupäivästä, mutta moninaisten vaiheiden jälkeen pörrättiin vielä neljältä iltapäivällä Poble Secin kaupunginosassa etsimässä vuorelle vievän Funicularin eli köysiradan pysäkkiä. Ja tässä vaiheessa iski iso nälkä. Törmättiin konstailemattomaan Can Eusebioon, jonka terassipöydät olivat täynnä paikallisen näköistä väkeä sunnuntai-iltapäivää viettämässä. Samassa kulmassa oli useita ravintoloita, mutta tämä näytti olevan eniten paikallisten suosiossa. Tilattiin anjoviksia (tietty), rapeaksi paistettuja pieniä mustekaloja eli chipirones, suolattuja vihreitä paprikoita eli pimientos de padron, veitsisimpukoita valkosipulissa, hietasimpukoita tomaattikastikkeessa, tomaattileipää ja mitähän vielä. Niin, ruoan kanssa valkoviinilasilliset ja ”jälkkäriksi” oluet. Hintaa koko setille tuli 30 euroa. Ei paha. Tämä ei tosiaan ole mikään hienostelupaikka, mutta tunnelma oli ihanan paikallinen ja sunnuntai-iltapäiväinen, ja hinta-laatusuhde oli todella kohdallaan. Niin, päästiin me vielä sinne Montjüicillekin, mutta nipin napin valoisaan aikaan ja remontissa olevan funicularin sijaan jouduttiin ottamaan bussi.

Barcelona EusebioPimientos de padron ovat makeita paprikoita, jotka on paahdettu öljyssä ja suolattu. Joskus harvoin kohdalle saattaa osua tulinen paprika ja siitä on sitten leikki kaukana! | Veitsisimpukoita valkosipulilla ja yrteillä, päälle vähän sitruunamehua. Nam. Muilla herkuilla olikin sitten niin mahdottoman kova kiire suuhun, ettei ehditty kuvata ollenkaan.

La Llibertària | Calle Tallers 48, Raval | Tännekin osuttiin ihan sattumalta, kun oltiin taukopaikkaa vailla. Tarkoitus oli mennä ihan vain viinilasilliselle, mutta vitriinissä oli niin hyvännäköisiä tapaksia, että otettiin juoman kylkeen hieman mustekalaa galicialaisittain ja bomba, eli friteerattu kinkkutäytteinen perunapallero, joka tarjottiin majoneesin kera. Niin hyvää! Erityisesti tuo mustekala-peruna-annos, jossa mustekala oli suussasulavan pehmeää, perunat ihanan maukkaita ja ripaus chiliä antoi hieman potkua. Tässä baarissa oli muutenkin kiva tunnelma, suosittelemme siis lämpimästi jos liikuskelet täällä päin.

Bercelona LlibertariaPulpo gallego eli mustekalaa galicialaisittain. Sairaan hyvää. Taustalla kinkkutäytteinen perunapallero bomba, joka ei sekään ollut hullumpaa.

Ja lopuksi hyvien cocktailien ystäville vielä baarivinkki:

Speakeasy Dry Martini | Aribau 166, Eixample | Käy illan päätteeksi drinkillä tässä Barcelonan parhaaksi tituleeratussa cocktail-baarissa, jossa vallitsee tyylikäs 60-luvun tunnelma. Valkoisiin pukeutuneet vanhanajan baarimikot pyöräyttivät käden käänteessä Arnalle makoisan kookos-daiquirin ja Artolle picanten chili-martinin.

Bercelona Dry MartiniSpeakeasy Dry Martini -baarin seinällä oleva laskuri näyttää myytyjen martinien määrän. Jo yli miljoona!

Speakeasy Dry Martini -baarin seinällä oleva laskuri näyttää myytyjen martinien määrän. Jo yli miljoona!
{ 7 comments… add one }
  • Jepa 16.11.2014, 15:54

    Nam, tapaksia. En tiedä miten joku voi olla niin yksinkertaista ja hyvää kuin nuo pimientos de padronit. Tilaan niitä aina kun mahdollista Espanjassa ollessani.

  • Cocoa etsimässä 17.11.2014, 06:03

    Sama! Paitsi tällä kertaa tilattiin paprikoita ehkä vain pari kertaa, yleensä ne on kuuluneet jokaiseen ateriaan. Tällä kertaa me jäätiin jumiin noihin ah niin herkullisiin anjoviksiin, tilattiin niitä joka välissä. Pimientos de padroneita olis muuten älyttömän helppo tehdä kotonakin, kunhan vain saisi noita just oikeita paprikoita jostain.

    • Jepa 17.11.2014, 06:18

      Niin, tosiaan kun vain saisi niitä oikeita paprikoita! Etsitty on. Jos tiedätte Helsingissä jonkun paikan, josta niitä saa, niin vinkki otetaan ilolla vastaan. 🙂

    • Cocoa etsimässä 17.11.2014, 12:22

      Täytyy yrittää selvittää, raportoidaan toki jos selviää!

  • Matkatar 18.8.2015, 19:49

    Ihanan kattava postaus! Täytyypä laittaa tähän linkki omasta blogista. Asustelen usein talvisin Barcelonassa, mutten ole koskaan tehnyt ravintolapostausta omista suosikeista. Olen huomannut saman että turistialueilla harvoin löytää hyvää paikkaa, ja aina kannattaa suunnata sellaiseen ravintolaan, jossa on paikallisia.

    • Cocoa etsimässä 19.8.2015, 07:46

      Kiva että tykkäsit! Ja linkkaa toki omasta blogista, sitä parempi mitä useampi hyötyisi näistä vinkeistä. Ja kylläpä olisikin mahtavaa asua talvisin Barcelonassa, pitääkin alkaa miettiä olisiko se jotenkin järjestettävissä :).

Leave a Comment