≡ Menu

Chiang Mai, Thaimaa – temppeleitä, hipstereitä ja maailman parasta nuudelisoppaa

Chiang Mai Thaimaa

Arvatkaas mitä? Me tajuttiin tässä hiljan, että meillä ei ole blogissa juuri lainkaan Thaimaa-juttuja, vaikka se on yksi meidän lempimaita ja ollaan käyty siellä vuosien varrella vaikka kuinka monta kertaa. Enemmän kuin missään muussa maassa, itse asiassa. (Jos ei Ruotsia ja Viroa lasketa, kuten näissä aina kuuluu sanoa, hehe.)

Viime aikoina Thaimaa on alkanut taas pilkahdella matkasuunnitelmissamme, joten päätimme täällä blogin puolella palata parin vuoden takaiseen Thaimaan-reissuumme, joka on pyörinyt paljon mielessä. Vietimme tuolloin vajaan kolmeviikkoisen Bangkokissa, Chiang Maissa ja Koh Phanganilla.

Se oli kaiken kaikkiaan jännä matka siinä mielessä, että lennettiin ekaa kertaa kaukomaille sitten maailmanympärireissun, ja oltiin odotettu matkaa kuin kuuta nousevaa, sydän Aasia-kaipuusta pakahtuen, mutta lopputulos oli lopulta lässähtänyt pannukakku. Tästä voisikin oikeastaan kertoa lisää myöhemmin, koska matkaillessa aina välillä käy niin, että odotukset ja todellisuus eivät kohtaa, ja silloin päällimmäiseksi fiilikseksi jää pienoinen pettymys. Ei varmaan ihan vieras tunne kellekään paljon matkailevalle.

Mutta mennäänkö ensin Chiang Maihin? Vaikka olemme käyneet Thaimaassa usein, tuo oli ensimmäinen kertamme Pohjois-Thaimaassa.

Chiang Mai – pohjoisen ruusu

Chiang Mai on Thaimaan toiseksi suurin kaupunki, mutta 150 000:lla asukkaallaan tämä pohjoisen ruusuksikin kutsuttu pitäjä vaikuttaa aivan tuppukylältä 10-miljoonaisen Bangkokin rinnalla.

Chiang Mai onkin aivan muuta kuin urbaani betoniviidakko. Sen lähes kaikki tärkeimmät valttikortit sijaitsevat kaupungin ulkopuolella ja näitä ässiä piti meidänkin päästä katsomaan. Oli tarkoitus trekkailla provinssin upeissa maisemissa, nousta Thaimaan korkeimmalle huipulle ja ihastella valtoimenaan ryöpsähteleviä vesiputouksia. Asiat eivät kuitenkaan aina mene suunnitelmien mukaan.

Toki tässä on peiliin katsomisen paikka, sillä emme vaivautuneet suunnittelemaan reissuamme etukäteen, jolloin olisimme voineet todeta, että parhaimmat trekit kestävät useamman päivän ja niille pitää ilmoittautua hyvissä ajoin etukäteen ja varustautua asianmukaisesti. Mutta tällä kertaa myös oikukas sää ja Arnaa vaivannut pakkitauti rajoittivat tekemisiä ja menemisiä. Luonnontäyteisen aktiiviloman sijaan vietimmekin siis pikkukaupunkiloman.

Onneksi kaupungissakin riitti nähtävää ja koettavaa – tässä meidän parhaat vinkkimme:

Vanha kaupunki ja Watit

Pieni ja vaatimaton, mutta oikein mukava majapaikkamme sijaitsi reilun vartin kävelymatkan päässä muurien ympäröimästä vanhasta kaupungista. Käppäily kämpiltä kylille alkoi jo parin kerran jälkeen tympiä – Chiang Maita kun ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa kauniiksi kaupungiksi. Ei ainakaan kaupungin uudempaa osaa, jonka takapihoja ja sivuteitä pitkin reittimme historialliseen keskustaan kulki.

Tuli matkalla sentään piipahdettua vaatimattomaan katukuppilaan syömään ja katsomaan futista paikallisten kanssa, mikä oli mukavaa, mutta saman reitin dallailu useaita kerran päivässä alkoi varsin pian tylsistyttää.

Ensimmäinen vinkkimme: valitse majapaikka kaupungin keskustasta.

Muurien sisällä riitti kuitenkin nähtävää ja sitä kaipailtua kauneuttakin. Joskin varsinaista vanhaa kaupunkia sieltä oli turha etsiä, muuritkin olivat paikoitellen hiipuneet pieniksi tiilikasoiksi.

Nähtävyydet voi kiteyttää kolmeen sanaan. Temppeleitä, temppeleitä ja temppeleitä. Kukaan ei tunnu tietävän kuinka paljon näitä Wateja Chiang Maissa on, mutta arviot liikkuvat 200–300 pytingin haarukassa.

Pääasiassa tutustuimme kaupunkiin talsimalla katuja ristiin rastiin ja poikkeamalla välillä oluelle, smoothielle, nuudelisopalle tai hierontaan. Tai ihastelemaan niitä temppeleitä, jotka eivät kumma kyllä koskaan ala kyllästyttää.

ChiangMai_temppeli2 ChiangMai_temppeli3 ChiangMai_temppeli1

Juttutuokio buddhalaismunkin kanssa

Eräänä päivänä, virkistävät mangosmoothiet nautittuamme, poikkesimme ihan ex tempore Wat Chedi Luang -temppeliin rupattelemaan nuoren munkin kanssa. Chiang Maissa järjestetään muutamassa paikassa näitä monk chatteja, joissa meillä turisteilla on mahdollisuus kysellä munkeilta heidän elämästään ja buddhalaisuudesta ylipäätään. Samalla pyhät miehet saavat harjoittaa englanninkielen taitojaan.

Miten mainio idea kulttuurien väliseen vaihtoon! Tuokio oli oikein kiinnostava, ja vaikka buddhalaisuudesta jonkin verran tiesimmekin jo ennalta, jutustelu munkin kanssa tarjosi paitsi uutta tietoa myös kurkistuksen paikalliseen kulttuuriin. Nuori munkki itse tuntui olevan todella kiinnostunut muista kulttuureista ja tavoista elää, eikä tuputtanut lainkaan omaa elämänkatsomustaan meille turisteille.

ChiangMai_temppeli4 ChiangMai_munkki

Pohjois-Thaimaan lahja maailmalle: Khao Soi -keitto

Ateisteina kaipasimme hengenravinnon lisäksi ihan oikeaa muonaa. Siihen Chiang Mai onkin mitä parahin paikka, sillä herkullista ruokaa on saatavana yllin kyllin ja joka kulmassa. Ah, pelkkä ajatuskin pohjoisen Thaimaan herkuista saa veden herahtamaan kielelle!

Pohjois-Thaimaan erikoisuus Khao Soi -keitto oli meille Chian Main -vierailumme ykkösprioriteetti. Sitä oli saatava! Kai olemme muistaneet mainita, että rakastamme nuudelisoppaa?

Jos emme trekkailureissujen osalta olleet jaksaneet tehdä juurikaan etukäteisselvittelyä, nuudelisoppa-asiat olimme tutkineet tarkkaan, todella tarkkaan. Suuntasimme saamamme vinkin perusteella Khao Soi Khun Yai -nimiseen vaatimattomaan muovituoliravintolaan vanhankaupungin laidalle. Sieltä kuulemma sai kaupungin parasta khao soita. Ja totisesti, se olikin aivan uskomattoman hyvää!

Khao soi on taivaalliseen curry-kookosliemeen tehty kana-nuudelikeitto. Kuvitelkaa nyt: currya + kookosmaitoa + nuudeleita = höyryävä kulhollinen makunystyrät räjäyttävää täydellisyyttä! Me olisimme halunneet oppia valmistamaan kyseistä herkkua itsekin, paikallisen kokin opissa, mutta harmiksemme jouduimme skippaamaan suositut kokkauskurssit. Pakkitaudin kourissa mausteisen safkan kokkailu ei ole se kaikkein houkuttelevin aktiviteetti, emmekä varsinkaan halunneet tartuttaa pöpöä muihin. Jos se nyt oli mikään pöpö – gut feeling kertoo että huono happi saattoi iskeä myös markkinoilla napostelluista toukista. Tulemme tähän myöhemmin…

Mutta suosittelemme kokkikurssille osallistumista lämpimästi, vaikka meillä ei omakohtaista kokemusta niistä olekaan. Kursseja järjestävät useat tahot. Esimerkiksi Thai Farm Cooking school ja Chiang Mai Thai Cookery School ovat sellaisia, joista olemme kuulleet kehuja. Kokkauskurssi on meillä ehdottomasti ohjelmassa kun seuraavan kerran matkustamme Pohjois-Thaimaahan.

ChiangMai_nuudeliravintola2 ChiangMai_KhaoSoi- ChiangMai_Nuudeliravintola1

Nimman – trendikäs hipsterialue

Hyvä ruoka, parempi mieli. Vähän viiniä, vielä parempi mieli. Yhtenä iltana otimme suunnaksi Nimmanin. Nimman tai Nimmanhaemin tai Nimman Road tai Nimmanhaemin Road on Chiang Main trendikkäin kaupunginosa, joka on täynnä kahviloita, baareja, klubeja, shoppailtavaa ja viriiliä yöelämää. Jos koet olevasi urbaani oman tien kulkija, sui naamakarvoituksesi kuntoon, aseta viileä Cousteau-pipo takaraivollesi ja antaudu hipsterikaupunginosan lumolle.

No, sieltä löysimme itsemme mekin, vaikkemme tähän ahtaaseen stereotypiaan mahdukaan. Chiang Maissa on suuri diginomadipopulaatio, ja olimme sopineet tapaavamme Kotona kaikkialla -blogin Mirjen ja Antin lasillisen ääressä. Siis todellakin viinilasillisen. Harvemmin nautittua herkkua Thaimaassa! Siinä sitä iltaa istuttiin viiniä lipitellen, ja välillä meinasi unohtua että oltiin Thaimaassa lainkaan. Ehkä sillä selittyykin osittain kaupungin suosio? Tarpeeksi aasialainen eksotiikan nälkään, mutta turvallisen tuttu länsimaisine viinibaareineen?

Torit ja markkinat

Temppeleiden ohella Chiang Mai on tunnettu toreistaan ja markkinoistaan, erityisesti iltasellaisista. Parin viinilasin jälkeen on mukava mennä heittämään hetulaa myyjien kanssa ja testailemaan tinkimistaitojaan. Meillähän tämä on verissä, kuten tästä vanhasta Lake Toba -stoorista Tinkimisen jalo taito voit lukea, ehe ehe.

Mekin luuhasimme Chiang Mai -viikon aikana läpi peräti kolmet eri markkinat, ja vaikkei tuliaisia tullut lopulta kovin paljon ostettua, markkinoilla on aina mukava käydä aistimassa tunnelmaa ja maistelemassa paikallisia herkkuja, kuten vaikkapa grillattuja toukkia – NAM!

Valtava Night Bazaar levittäytyy vanhan kaupungin ja Ping-joen väliin joka ilta ja se on Chiang Main iltatoreista tunnetuin. Täältä löytyy kaikkea, pääosin tosin kiinalaista krääsäosastoa. Meille mukaan tarttui haaremihousut henkilöön, koska eihän se ole trävelleri eikä mikään, joka ei Thaimaan-matkalla haaremihousuissa maleksi (kalastajahousut käyvät toki myös).

Sunday Walking Street eli suomeksi sunnuntain iltatori nousi meidän suosikiksemme. Kauppatavara oli mututuntumalla ehkä hieman laadukkaampaa kuin aiemmin mainitun Night Bazaarin krääsä, paikallisten käsityöläisten tuotteita ja sen sellaista. Täältä ostimme kotiin värikkäät unisiepparit, jotka koristavat tälläkin hetkellä Vallilan-kotimme keittiön ikkunoita.

Wualai Walking Street eli lauantain iltatori kutsuu shoppailemaan lauantaisin. Täällä pääosassa on ruoka. Tietysti tarjolla oli myös piraattilevyjä ja -futispaitoja, halvoista kengistä ja laukuista nyt puhumattakaan. Wualaissa väentungos pääsi jossain vaiheessa sellaiseksi, että päätimme paeta paikalta mahdollisimman nopeasti. Napattiin katukojusta toukkamuki handuun ja singhahdettiin lähimpään kuppilaan olusille.

Olemme aiemminkin syöneet toukkia, mutta nämä kyseiset yksilöt eivät olleet kovin hyviä. Kuvittele maksan ja grillausmausteen fleivörit yhdessä niin pääset vähän jäljille tuosta herkusta. Seuraavana päivänä Arnaan iski ei pahin mahdollinen, mutta varsin ikävä pakkitauti, joka määrittelikin sitten meidän loppupäivien ohjelmaa aika pitkälti. Syytämme toukkia, koska jotainhan sitä pitää syyttää.

ChiangMai_markkinat8 ChiangMai_markkinat10 ChiangMai_markkinat3 ChiangMai_markkinat6 ChiangMai_markkinat9

Chiang Mai jätti kylmäksi

Mitä mieltä sitten lopulta olimmekaan Chiang Maista? Emme voi sanoa rakastuneemme siihen. Se oli mielestämme oikein mukava kaupunki, mutta ehkä sen vahvuudet ovat juuri niissä aktiviteeteissa, jotka meiltä jäivät tällä kertaa väliin.

Tykkäämme reissata vähän takki auki, ilman liikoja suunnitelmia, ja antaa sattuman kuljettaa, mutta tämä reissu osoitti taas kerran sen, että joskus on todellakin syytä valmistautua huolella ja tehdä suunnitelmat viimeisen päälle.

Kaupunki itsessään jätti hieman kylmäksi. Onneksi onnistuimme luovimaan itsemme sentään pariin oikein mielenkiintoiseen kohteeseen kaupungin ulkopuolella. Niistä seuraavassa postauksessa.

ChiangMai_Chang
{ 6 comments… add one }
  • Jenni / Unelmatrippi 10.2.2019, 13:34

    Tämä tuli hyvään saumaan, sillä olemme vähän suunnitelleet Chiang Maissa piipahtamista ensi talvena samalla, kun on tarkoitus käydä Myanmarissa ja Laosissa. Meillä on aika samanlainen takki auki -reissaustyyli, mikä on tosiaan välillä vähän huonompi homma. Meidän mielestä on vain usein tosi nihkeää päättää jo etukäteen kaikki tarkasti! Tykätään mennä enemmän fiiliksen mukaan, kun paikan päällä nähdään, millaista siellä oikeasti on ja mitkä vaihtoehdot siinä valossa tuntuvat houkuttelevimmilta. Mutta ehkä täytyy tuon ensi talven reissun osalta skarpata ja tehdä etukäteen suunnitelmia tavallista tarkemmin.

    • Cocoa etsimässä 11.2.2019, 13:00

      Oih, teillähän on iso matka tiedossa! Myanmar ja Laos, molemmat meillä vielä käymättä. Mutta siis Chiang Main ympäristössä onnistuu kyllä tekemään monia asioita ilman etukäteissuunnitelmiakin (pari vinkkiä seuraavassa postauksessa), mutta noiden trekkien osalta me todettiin, että olisi ollut parempi kartoittaa palveluntarjoajat ja varata retki etukäteen. Kyllä siellä joillekin retkille olisi päässyt ilman ennakkovaraustakin, mutta ne eivät täyttäneet meidän vaatimuksia :). Myös olisi ollut hyvä pakata mukaan jotain muuta kuin flipflopit ja kaupunkivaatteita :). Eli suosittelemme selvittämään vähän jotain etukäteen, lähinnä noi trekkailut, ja jättämään lisäksi tilaa myös suunnittelemattomalle haahuilulle.

  • Iida In Translation 10.2.2019, 20:08

    Mielenkiintoinen postaus Chiang Maista, kiitos! 🙂 Kirjoitat muuten elävästi, sitä on kiva lukea.

    Olen itsekin ollut vain etelämmässä Thaimaassa ja Bangkokissa, joskus olisi tarkoitus mennä myös pohjoisemmas. Hyvä tietää, että ehkä hieman syvempi etukäteissuunnittelu on paikallaan, jos moni lähikohteista vaatii useamman päivän.

    • Cocoa etsimässä 11.2.2019, 13:03

      Kiitos palautteesta! <3 Meitähän on täällä itse asiassa kaksi kirjoittajaa – tässäkin postauksessa on meillä molemmilla sormemme pelissä :). Mutta kiva kuulla, että tyyli miellyttää.

      Mutta suosittelemme tosiaan tuonne pohjoiseen mennessä suunnittelemaan erityisesti nuo trekkailut etukäteen. Näin varmistaa, että pääsee sellaiselle retkelle, joka sopii parhaiten omaan reissutyyliin. Retkien tarjoajia on kyllä paljon, ja varmasti jonkun matkaan pääsee ilman etukäteisvaraustakin, mutta meillä suunnitelmat sotki osittain vatsatauti ja osittain se, että niillä retkillä joille me olisimme halunneet, ei ollut enää tilaa.

  • Jenni | Boarding Time 11.2.2019, 17:58

    Olipa hauska kirjoitus Chiang Maista (pakkitaudista huolimatta)! 😀
    Itsellä ihan samanlaisia fiiliksiä: Thaimaa tosi tuttu ja rakas paikka ja paljon tullut käytyä eri puolilla maata vuosien mittaan, mutta Chiang Mai ei suosikkipaikkoja. Hipsterikaupunginosa jäi kyllä meiltä kokematta, pistetään korvan taakse jos joskus tuonne suunnalle vielä eksyy.
    Ja siis Khao Soi -keitto AH! Niin hyvää. Täytyykin vinkua meidän perheen thairuoka-experttiä lisäämään ruokalistalle hetimmiten, olinkin jo unohtanut tämän herkun. Meillä muuten tosi hyviä kokemuksia kokkauskursseista Thaimaassa, ei tosin Chiang Maissa, mutta Huay Yangissa lähellä Prachuap Khiri Khania ollaan oltu kurssilla, ja jossain resorttien järjestämillä. Niistä on ollut tosi paljon iloa myös myöhemmin kotona.

    • Cocoa etsimässä 17.2.2019, 17:05

      Kääks! Me vastattiin tähän ihan varmasti jo, mutta vastausta ei täällä nyt näy :(. Voihan nenä. Mutta tässä uusi yritys:

      Kiitos kivasta palautteesta! Ja Khao Soi on todellakin ihan sairaaaaaan hyvää, namnamnam! Pitäiskin oikeastaan laittaa resepti blogiin? Me itse asiassa laitetaan thairuokaa kotona aika usein. Currya, pad thaita, ton yamia ym. ja siksi noilla kursseilla, sitten kun joskus onnistumme osallistumaan, olisi kiva oppia laittamaan jotain vähän erikoisempaa. Täytyykin oikein ottaa asia selvityksen alle, jos nyt siis ollaan taas lähiaikoina suuntaamassa Thaimaahan :D.

Leave a Comment