≡ Menu

Damn Fine Cherry Pie – eli kirsikkapiiras Twin Peaksin tapaan

kirsikkapiiras Twin Peaks

Viimekesäisen Seattlen-matkan yksi odotetuimpia kohokohtia oli opastettu kierros Twin Peaksin kuvauspaikoille. Kierros lunasti kaikki odotukset – ja ylittikin ne – mutta palataan siihen myöhemmin.

Raotettakoon salaisuuden verhoa kuitenkin nyt jo sen verran, että yksi pysähdyspaikoista oli Seattlen kupeessa, North Bendin kaupungissa sijaitseva Twede’s Cafe, joka Twin Peaks -sarjassa tunnettiin nimellä Double R Diner. Siellä saimme maistaaksemme sarjasta kuuluisuuteen ponnahtanutta kirsikkapiirasta kahvin kera. Sumppi ei ollut suoraan sanottuna mistään kotoisin, mutta kirsikkapiiras oli taivaallista.

No, tapahtuipa sitten myöhemmin samaisen Twin Peaks -kierroksen aikana, että The Great Northern -hotellin – tai siis todellisuudessa Salish Lodge & Spa -hotellin – matkamuistomyymälästä mukaamme tarttui Damn Fine Cherry Pie -niminen keittokirja, joka sisältää tv-sarjan inspiroimia ruokareseptejä, mukaan lukien tuon taivaallisen kirsikkapiiraan ohjeen. Ja tuota… nappasimmepa samaisesta putiikista matkalaukkumme täytteeksi myös kilon purkin Twin Peaksin kirsikkapiirastäytettä (Kyllä! Raahasimme Amerikasta asti ison purkillisen hilloa!) Päätimme matkaseurueen kanssa siltä istumalta järjestää kotiinpaluun jälkeen Seattle-iltamat, joissa tarjottaisiin Twin Peaksin kirsikkapiirasta.

Mutta sitten kävi koronat. Ja kirsikkapiirastäytepurnukan päiväys alkoi uhkaavasti umpeutua. Iltamat oli pakko siirtää myöhemmäksi, mutta piiras oli hillon vanhentumisen uhalla leivottava. Kerrottakoon muuten tässä julkisesti matkaseurueelle, että maistoimme lämpimäisestä vain pienehköt siivut ja laitoimme loput pakkaseen – ihan teitä varten! Siellä se nyt vartoo Twin Peaks -iltamia.

Cherry_Pie_Filling

Ja kävipä siinä leipoessa muuten myös sillä lailla hassusti, että innostuimme vähän roolipelailemaan. Se lähti viattomasti Agent Cooperin puvusta, jonka oli tarkoitus toimia kuvausrekvisiittana, mutta aika pian kuvioihin ilmestyivät myös Log Lady halkoineen ja Dr. Jacoby golfpalloineen. Te, jotka seuraatte meidän Instaa (@cocoaetsimassa) tiedätte mistä nyt puhutaan, muiden kannattaa käydä kurkkaamassa vieläkö storyt löytyvät eetteristä (no, kyllä ne löytyvät, hightlightseista). Osa kuvituskuvista on siis peruja näistä sessioista, ettette ihmettele, haha.

Mutta tässä se nyt on, The Ohje:

Shelly Johnsonin kirsikkapiiras

Ohje Lindsey Bowdenin kirjasta Damn Fine Cherry Pie: And Other Recipes from TV’s Twin Peaks.

8 annosta
Valmistelu 1 h + paistoaika 1 h + jäähtyminen 1 h

Täyte

150 g kirsikkahilloa
150 g sokeria
1,5 rkl maissitärkkelystä
3 rkl vettä tai Bourbon-viskiä
1,25 kg makeita kirsikoita, poista kivet (paino ilman kiviä n. 750 g)

Vaihtoehtoisesti voit käyttää The Great Northern -hotellin matkamuistomyymälästä ostamaasi valmista kirsikkapiirastäytettä.

Pohja

450 g vehnäjauhoja (+ kaulimiseen)
50 g mantelijauhoa
100 g (reilu 3/4 cups) tomusokeria
ripaus suolaa
250 g suolatonta voita (+ vuoan voiteluun)
1 muna
1/2 tl vaniljaesanssia
5 rkl vettä

Viimeistelyyn

1 munankeltuainen + 1 rkl vettä sekoitettuna, voiteluun
1 rkl sokeria

Ohje

Tee ensin taikina. Sekoita vehnäjauhot, mantelijauho, tomusokeri ja suola isossa kulhossa. Lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi kunnes seos muistuttaa karkeaa korppujauhoa.

Vatkaa kevyesti muna, vaniljaesanssi ja vesi. Kaada seos nauhana kuivien aineiden sekaan, sekoita ensin haarukalla, sitten sormin. Sekoita kiinteäksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, muotoile puolikkaat pyöreiksi levyiksi, kääri elmukelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Valmista täyte. Laita kirsikkahillo ja sokeri kattilaan tai korkeareunaiseen kasariin ja kuumenna seosta keskilämmöllä kunnes sokeri on sulanut. Kiehauta ja lisää samalla seokseen maissitärkkelys ja vesi/viski, jotka olet sekoittanut keskenään erillisessä kipossa. Kiehauta taas ja sekoita koko ajan, kunnes seos sakenee. Poista pannu levyltä ja lisää seokseen kirsikat. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää sitä valmista kirsikkapiirastäytettä, jonka ostit The Great Northern -hotellin matkamuistomyymälästä.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kauli toinen taikinalevyistä kevyesti jauhotetulla leivinlaudalla sen kokoiseksi, että se peittää piirakkavuoan (me käytettiin 24-senttistä irtopohjakakkuvuokaa) pohjan ja pari kolme senttiä reunoilta. Lisää kirsikkatäyte pohjan päälle ja voitele piirakan reunat keltuaiskuorrutteella.

Kauli toinenkin taikinalevy ja leikkaa siitä siksak-kuviota. Asettele ne piirakan päälle, paina päät kiinni piirakan reunoihin ja voitele keltuaiskuorrutteella.

Tupsuttele piiras vielä kerran keltuaiskuorrutteella ja ripottele sokeri piirakan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Vähennä lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä 35–40 minuuttia kunnes täyte kuplii ja piirakka on kivan ripsakan rapsakka. Jos piirakka alkaa paistamisen aikana tummua liikaa, peitä vuoka alumiinifoliolla.

Anna piirakan jäähtyä vähintään tunnin. Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera – tai lusikoi ihan sellaisenaan.

Hitto, että on hyvää!

Twin_Peaks_Cherry_Pie
Twin Peaksin kirsikkapiirakka
LogLady_subtitles

error
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment