≡ Menu

Lux Helsinki alkaa tänään! – Uusi reitti kulkee Senaatintorilta Hakaniemeen

Lux Helsinki 2020

Jee, talven odotetuin tapahtuma on taas täällä! Valofestivaali Lux Helsinki 2020 valaisee kaupungin 4.–8.1. välisenä aikana joka ilta klo 17–22.

Lux Helsinki on kuulunut meidän tammitraditioihin jo vuodesta 2009, jolloin se aloitti yhdellä valotaideteoksella. Sittemmin tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta, ja tänä vuonna teoksia on pääreitillä kokonaista yhdeksän kappaletta. Lisäksi on satelliittiteoksia eri puolilla kaupunkia, avajaisklubia, Lux-aamua, ruokarekkoja ja Lux-kahviloita. Varsinaisen Luxin rinnalle on myös syntynyt Lux Eat -tapahtuma, jossa 25 ravintolaa tarjoaa erityisiä Lux-annoksia kolmessa eri hintakategoriassa.

Parasta!

Lux on vaan niin siisti tapahtuma. Keskellä pimeintä talvea, kun joululomat on juuri haikein mielin jätetty taa ja kevään pitenevään valoon on vielä tuskaisen pitkä aika, tulee Lux Helsinki, joka valaisee paitsi kaupungin, myös meidän kaupunkilaisten mielet. Luxin teoksia kierrellessä tulee aina fiilis, että kylläpä tämä meidän pohjoinen, pimeä ja kylmä pääkaupunkimme on vaan ihan törkeen siisti mesta. Sellainen, jossa kaupunkikulttuuri kukoistaa jopa keskellä pimeintä talvea, ja jossa ihmiset on hyvillä fiiliksillä ja viettää mukavaa aikaa yhdessä ulkona, vaikka tuuli tuivertaa ja pakkanen pureksii. Lux kokoaa yhteen perheet ja kaveriporukat, ja upeaa valotaidetta ihastellessa eivät edes jonot ja ruuhkat harmita. Lux saa meidän helsinkiläisten parhaat puolet esiin keskellä pimeyttä ja ankeutta, ja se on aika hyvin se.

Edellisten vuosien tapaan Lux Helsinki valaisee jälleen kaupungin merkkirakennukset, julkisivut ja sisäpihat kotimaisten ja ulkomaisten valotaiteilijoiden teoksilla, jotka edustavat valotaiteen eri muotoja. Lux luo nahkaansa hieman joka vuosi, ja tämän vuoden uutuus on virkistävä uusi reitti, joka kulkee keskustasta ”meille päin” eli itäisen kantakaupungin suuntaan. Kivaa!

Reitti alkaa siis totuttuun tapaan Senaatintorilta – mistäpä muualtakaan, sillä kyllä valaistu tuomiokirkko kuuluu Luxiin kuin mantelimassa laskiaispullaan – mutta eteneekin Pitkänsillan yli Hakaniemeen ja päätyy Tokoinrantaan. Lisäksi ns. satelliittiteoksia on sijoitettu eri puolille kaupunkia muun muassa Hanasaareen, Korkeasaareen ja kulttuurikeskus Stoaan Itäkeskukseen. Vaikuttaa siltä, että tänä vuonna Luxille pitää varata useampi ilta – ja se ei tunnu vastenmieliseltä ollenkaan!

Tässäpä esimakua tämän vuoden kattauksesta:

1. SunWind, Teresa Mar (AT)

Helsingin Tuomiokirkko, Senaatintori

Tuomiokirkon julkisivuun projisoitu valoteos on perinteinen aloitus Lux Helsingille. Teresa Marin SunWind on kollaasityylinen teos, joka tuo mieleen liekehtivät revontulet.

LuxHelsinki2020_SunWind
LuxHelsinki2020_TeresaMar
LuxHelsinki2020_Sofiankatu

2. The Bridge, M4 Artists: Jurga Marcinauskaité ja Kotryna Čalkaitė (LT) 

Topelian sisäpiha, Unioninkatu 38

Taideteos, johon saa osallistua, jes! Bridgessä katsoja pääsee sukeltamaan punaiseen tilaan, eli punaisten valaistujen narujen sekaan, joka kieltämättä kutsuu esiin leikkimielen ja lapsenomaisen ilon. Tämä on hauska!

LuxHelsinki2020_TheBridge
Pressikuva: Karolis Čivinskas

3. The Colour Out of Space, 3dsense (CZ)

Metsätalo, Unioninkatu 40

Teoksen nimi tuo mieleen ihan jotain muuta, mutta tämä on siis kauhuteemainen teos, iik! Scifi-vaikutteita ja aavemaista tunnelmaa yhdistelevä teos ei sovellu perheen pienimmille, joten lasten kanssa liikkellä olevien (eli meidän, heh) kannattaa tässä kohti jakaa lastenvahtivuorot. Tämän teoksen kohdalla on olemassa ruuhkan mahdollisuus, sillä sisään otetaan kerrallaan rajoitettu määrä ihmisiä.

Havainnekuva: 3dsense

4. Lyhtypuisto

Kaisaniemen puisto

Toinen Lux-klassikko. Tänä vuonna Lyhtypuisto valaisee Kaisaniemen puiston 400 lyhdyn voimin, jotka ovat Aleksis Kiven koulun, Apollon yhteiskoulun, Porolahden koulun ja Helsingin kuvataidelukion oppilaiden taidonnäytteitä. Lyhtypuisto on avoinna 24/7 koko festivaalin ajan, eli sitä voi käydä ihailemassa muulloinkin kuin festarin aukioloaikana.

Pressikuva

5. Large Fire Tornado, Ivo Schoofs (NL)

Kaisaniemen kenttä

Tämä on kiinnostava! Lumoava tuli-installaatio nostaa villisti kieppuvat tulenlieskat 16 metrin korkeuteen.

Pressikuva: Ivo Schoofs

6. Peilipöllö (Bubo Speculus), Jere Suontausta (FI)

Kaisaniemenranta

Luxin mainoksista tuttu suurisilmäinen pöllö on rakennettu miltei kokonaan kierrätysmateriaaleista. Teos on söpö, mutta se on myös kannanotto: pöllö luo katseensa meihin ilmastokatastrofin ja joukkosukupuuton partaalla.

Pressikuva: Jere Suontausta

7. Magic Mirror, Meri Ekola (FI) & äänisuunnittelu Marc Meliá

Tokoinrannan venelaituri

Teos koostuu isoista valokirjaimista ja se leikkii peilikuvan arvoituksellisuudella. Mukana on viitteitä Lumikki ja seitsemän kääpiötä -satuun. Esitteen mukaan teos on kriittinen reflektio suhteestamme älypuhelimeen, ja tämä puhuttelee meitä, sillä olemme viime aikoina miettineet paljon sitä, onko suhteemme kännykkään jo tärkeämpi (ajankäytöllisesti mitattuna nyt ainakin) kuin jotkut ihmissuhteet?

8. Do-gooders, Katja Tukiainen & OiOi (FI) & äänisuunnittelu Aki Päivärinne

Tokoinrannan hiekkakenttä

Tätä teosta odotamme! Ensinnäkin rakastamme Katja Tukiaisen leikkisää ja värikylläistä tyyliä ja toisekseen tämä on taas teos, johon katsoja saa osallistua. Kyseessä on siis interaktiivinen teos, joka herää eloon kun sitä koskettaa. Tässäkin teoksessa on pienoinen ruuhkan mahdollisuus, sillä sitä pääsee kokeilemaan kerrallaan 20–30 katsojaa.

Havainnekuva: Katja Tukiainen

9. Lux Arkkitehtuuri – day and night, Eero Helle/Visual45 (FI) & äänisuunnittelu Kimmo Pohjonen

Helsingin kaupunginteatteri

Pääreitin viimeinen teos valaisee Helsingin kaupunginteatterin julkisivun, joka muuttuu vuorokauden eri aikoja kuvaavaksi maisemaksi. Kimmo Pohjosen äänisuunnittelu kiinnostaa!

Havainnekuva: Visual45

Tutustu tarkemmin vuoden 2020 reittiin, teoksiin ja ohjelmaan täällä!

Nappaa mukaan vuoden 2020 kartta tästä:

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment