≡ Menu

Matkailuhullun säästövinkit

matkailijan säästövinkit

Hyvä että ehtii matkalaukkuja purkaa kun jo pitäisi pakata seuraavalle reissulle. Sellaista se on matkailuhullun elämä. Mistä rahat, ihmettelee joku. Ja ”kyllähän mekin matkusteltais, jos vain olisi varaa”, jupisee toinen. Valintakysymyksiä – ainakin useimmille meistä – väitämme. Siinä missä jotkut ylläpitävät kallista omakotitaloa tai rassaavat hienoa autoa, keräilevät merkkilaukkuja tai varustelevat kotiteatteria, me matkailuhullut kulutamme rahamme reissaamiseen. Luontaisesti pihille ylimääräisen kerääminen sukanvarteen käy melkein itsestään, mutta kaltaisiltamme nautinnonhaluisilta materialisteilta matkakassan kartuttaminen vaatii kovaa työtä.

Tässä meidän säästövinkit. Jaa omasi kommenttikentässä!

(Ja todettakoon vielä, että nämä ovat mukavaa kaupunkielämää elävän aikuisen pariskunnan vinkkejä säästämiseen. Hyvin nuorelle tai askeettiselle reppureissarille soveltuvia kitkutteluvinkkejä kannattaa etsiä vaikkapa Pallontallaajien keskustelupalstalta.)

1. Budjetoi

Jollekin voi soveltua sellainen systeemi, että yli jääneet rahat siirretään kuun lopussa säästöön. Meillä tämä ei toimi, sillä elämäntyylimme on sellainen, että kaikki mikä tulee myös varmuudella menee. Meidän on pakko budjetoida. Kuulostaa kuivalta, mutta sitä se ei suinkaan ole!

Ei muuta kuin Excel laulamaan. Kirjaa ylös tulosi ja menosi. Kuinka paljon rahaa kuluu asumiseen, ruokaan, liikkumiseen, vakuutuksiin, lehtitilauksiin, juhlimiseen, shoppailuun, take-away-kahveihin ja niin edelleen. Jos et osaa arvioida, pidä jonkin aikaa kirjaa kuluistasi niin saat paremman kuvan kulutustottumuksistasi. Me vähennetään tuloistamme ensin pakolliset menot (lainanlyhennys, vastike, kiinteät laskut ja ruoka), siirretään sitten tietty osa säästöön ja jätetään loput käytettäväksi kaikenlaiseen muuhun vapaavalintaiseen.

Kun budjetti on tehty, sitä pitää sitten vain ryhtyä noudattamaan, mikä onkin jo ihan toinen juttu…

2. Säästä tavoitteellisesti

Päätä kuinka paljon haluat säästää ja siirrä kyseinen summa säästöön heti palkkapäivänä. Me laitetaan tällä hetkellä noin kolmannes kuukausittaisista tuloistamme säästöön. Osa sijoitusrahastoihin ja osa ihan perinteiselle säästötilille, josta rahat ovat tarpeen iskiessä helposti ja kuluitta nostettavissa.

3. Säästä ylimääräiset (ylläri)tulot

Sivutulot, veronpalautukset, tulospalkkiot, lahjarahat, kirppistuotot, lottovoitot (kröhöm…) -> säästöön!

4. Pienennä menoja

Tarkastele kaikkia menojasi ja mieti mistä olet valmis nipistämään. Tai mistä yleensä on mahdollista nipistää. Asumiskuluissa ja muissa pakollisissa menoissa ei yleensä ole hirveästi ilmaa, mutta melkein kaikesta muusta sitten pystyykin karsimaan.

Me tykätään käydä silloin tällöin ravintolassa syömässä, näyttelyssä ja kahvilla tai kavereiden kanssa muutamalla oluella, mutta yritetään pitää nämäkin kulut kohtuudessa. Oikein kunnolla viihteellä eli radalla eli yöelämässä me ei juuri käydä, joten pitkiin baari-iltoihin ei kulu rahaa.

Shoppailua me harrastetaan erittäin harkiten. Kodista löytyy tällä hetkellä lähes kaikki tarvittava, ja laadukkaan ja ajattoman muodin ystävinä meidän ei tarvitse täydentää vaatekaappiakaan kovin usein. Ja vaikka me ei olla mitään suuria kirppisvaatteiden ystäviä niin Uffilta löytyy joskus ihan pätevää päälle pantavaa! Toki mekin silloin tällöin jotain ostellaan, eikä aina edes tarpeeseen, mutta kestävää ja harkiten.

5. Katso mitä syöt

Ruoka on todella kallista ja ainakin meillä kuluisi ihan pohjattomia summia ruokaan, jos ei seurattaisi ruokabudjettia todella tarkkaan. Me ollaan nyt saatu nipistettyä kuukausittainen ruokabudjetti 400 euroon, joka pitää sisällään elintarvikkeet ja muut kaupasta ostettavat päivittäistavarat sekä yhden työpaikkaeväät (Arna syö lounareilla). Tähän päälle tulee vapaa-ajan ruokailut eli ulkona syömiset, kahvilat ja sen sellaiset. Kaksi tärkeintä niksiä budjetissa pysymiseen on a) ruokakaupan valinta ja b) hyvä suunnittelu. Me suositaan nykyisin Lidliä, jossa ruokakassin hinta on huomattavasti muita ketjuja alhaisempi ja joka myös sattuu sijaitsemaan meille kätevän matkan päässä. Pyritään käymään ”isossa kaupassa” kerran viikossa, hyvin suunnitellun kauppalapun kanssa tottakai, ja haetaan viikon aikana vain pieniä täydennyksiä.

Budjetissa pysyminen vaati alkuun aikamoista kekseliäisyyttä, mutta nykyään me ollaan onnistuttu luomaan hyvä systeemi, jota noudattamalla rahat riittävät melko vaivattomasti. Ja onnistuminen palkitsee joka kerta!

6. Vaihda kortti käteiseen

Pankkikorttia tulee usein vinguteltua jos ei nyt suorastaan yli varojensa niin ainakin yli budjetin ihan vahingossa ja huomaamatta. Me ollaan hiljattain siirrytty – erään tarkan markan tutun vinkistä – pankkikortin käytöstä käteiseen. Kuukaudelle budjetoitu käyttöraha jaetaan neljään ja kerran viikossa tuo neljännes nostetaan käteisenä lompakkoon. Vain tätä viikkobudjettia saa käyttää, korttiin ei saa koskea kuin äärimmäisessä hädässä. Tällä systeemillä näkee todella konkreettisesti, kuinka paljon viikolle suunniteltua rahaa on kulunut ja kuinka paljon sitä on jäljellä, joten heräteostoksia tulee harkittua huomattavasti tarkemmin.

7. Pienistä puroista kasvaa kohtuullinen virta

Pullonpalautusrahat kolikkopossuun, s-bonukset säästörahastoon, tarpeettomat tavarat kirppikselle, kuun lopussa edellisestä palkasta ylijääneet roposet säästöön ym. Nämä eivät ole suuria rahavirtoja, mutta muutamasta kympistä kuussa kasvaa vuodessakin jo sellainen summa, että sillä saa kuitattua muutaman aterian tai yöpymisen reissun päällä kohteesta riippuen.

Antoisia säästöhetkiä!

(Juttu on päivitetty 13.9.2016.)

matkailijan säästövinkit
{ 12 comments… add one }
  • Anne | Metallia Matkassa 15.10.2014, 17:23

    Simppeleitä vinkkejä, mutta kaikki niin totta! Tosi pienillä muutoksilla pystyy loppujenlopuksi matkakassaa kerryttämään. 🙂

    Elämänmuutoksilla voi säästää reissua varten, viimeisimpänä itsellä tupakoinnin lopettaminen. Ällö tapa, mutta tuli sitäkin vuosikymmen harrastettua. Lopetin maaliskuussa ja rupesin pistämään joka viikko 15 euroa säästöön (mitä about meni tupakkaan aiemmin) ja nyt niillä rahoilla ja pienellä lisäpanostuksella ostin viime viikonloppuna lentoliput Japaniin Stokkan hullareilta.

    • Cocoa etsimässä 16.10.2014, 12:25

      Hyvä päätös, onnea röökinpolton lopettamisesta! Se on totta, että pienillä muutoksilla voi saada paljon aikaan, ja se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Kunkin kannattaa miettiä itselleen ne parhaiten sopivat pikkumuutokset.

      Oooh, Japani! Se on meilläkin haave- tai melkein jopa suunnittelulistalla, saa nähdä koska toteutuu. Hauskaa Japanin-reissun suunnittelua ja odotusta! Ja kiva kun kävit kommentoimassa!

  • Kat 15.10.2014, 17:25

    Hyviä perusvinkkejä! Itse taidan kuulua noihin askeettisiin köyhäilijöihin ja jopa opiskelijan roposista saa aina jotakin laitettua sivuun matkoja varten. Tuo ihmisten päivittely jaksaa aina ihmetyttää ja musta tuntuu, että harva tällainen päivittelijä on oikeasti koskaan kirjoitellut ylös tulojaan ja menojaan ja miettinyt onko mitään karsittavaa. Elämänvalintakysymyksiä kuten kirjoititte!

    • Cocoa etsimässä 16.10.2014, 12:45

      Silloin opiskelijana sitä jaksoi sinnikkäämmin askeettisesti köyhäillä :). Tai no, meilläkin on nykyään taloudessa yksi kokopäiväinen opiskelija, mutta nyt kun aikuisena on tiettyyn elintasoon tottunut, ei niihin vuosien takaisiin nuudeli-tomaattimurska-aikoihin ole enää paluuta :).

      Kiitos kun kävit kommentoimassa!

  • Anonyymi 15.10.2014, 17:44

    Kohta 2. upposi muhun. yviä vinkkejä muutkin. 🙂

  • Elina / Narulelu maailmalla 15.10.2014, 18:36

    Hyviä pointteja 🙂 Mä lisäisin tähän:

    Shoppaile kirpparilla ja myy siellä tarpeettomat tavarasi. Kuukauden päästä lähdetään reissuun ja ensi viikolla kiikutan pariksi viikoksi tavaraa kirpparille. Sieltä on yleensä tullut muutama satanen käyttörahaa matkalle.

    Pidä pitkiä hiuksia. Ei tarvitse leikata niin usein kuin jotain tiettyä kampausta 😀

    • Cocoa etsimässä 16.10.2014, 12:39

      Kirpparivinkki on hyvä! Me ei olla ihan varsinaisia kirppari-ihmisiä, mutta kyllä niistäkin joskus jotain löytyy. Myytävää meillä ei hirveästi ole vielä päässyt kertymään, kun ennen maailmanympärireissua (alkuvuonna 2012) luovuttiin suuresta osasta irtaimistoamme eikä sen jälkeen olla innostuttu hirveesti shoppailemaan. Mutta kyllä tuolla joku nyssäkkä taas odottaa kirppis- tai kierrätysryhmäaktivoitumista…

      Tukkavinkki on muuten niin totta! Meillä on kummallakin pitkä letti eikä parturissa tosiaan tartte kovin usein rampata! (Arnan leijonanharja tosin vaatii sen pari kertaa vuodessa kampaajalta sen verran hommaa, ettei se ihan halvaksi tule…)

      Kiitos kun kävit kommentoimassa!

  • Jenni 15.10.2014, 19:55

    Mulla onneksi tulotaso on kohonnut nopeammin kuin kulutustaso opiskeluaikojen jälkeen, joten säästämisen eteen ei tarvitse erityisesti nähdä vaivaa. Kun vertaa kavereiden kulutukseen, huomaan itse säästäväni eniten liikkumisesta: pyörällä pääsee, julkiset liikkuvat (Euroopassa), ja taksin käyttö tuntuu jossain määrin luonnonvastaiselta. Autoilu vie yllättävän paljon rahaa, jos liikkuu pelkästään kaupunkialueella, joten tästä tuntuu jäävän aika paljon säästöön.

    • Cocoa etsimässä 16.10.2014, 12:50

      Hyvä että edes joillekin säästäminen on vaivatonta! Meillä menot on valitettavasti nousseet vuosien varrella samaa tahtia tulojen kanssa, ja kun ei tosiaan olla mitään luontaisia saitureita, matkakassaa pitää ihan säästämällä säästää :). Nythän meillä on tulot tippuneet jopa, kun toinen meistä on ryhtynyt kokopäiväiseksi opiskelijaksi. Mutta kyllä näistäkin tuloista sivuun saa laitettua, kun niin päättää.

      Autoilu on muuten kallista! Me kuljetaan julkisilla (tai omin jaloin), joten liikkumiseen menee vain sen matkakortin verran kuussa. Taksia tulee käytettyä todella harvoin, keskustassa kun asutaan, eikä me muutenkaan liikuskella sellaiseen aikaan tai kaupungin ulkopuolella ettei julkisilla pääsisi.

      Kiitos kun kävit kommentoimassa!

  • Säppä 16.10.2014, 19:07

    Toi on niiiin totta, että kyse on valinnoista! Itsekin olen saanut monta kertaa samoja asioita selitellä ja ottaa jupinoita vastaan juuri noilta autojen rassaajilta ja asunnon omistajilta, joiden silmissä minä tunnun usein olevan etuoikeutettu tämän "ylellisen" harrastukseni takia, kun taas heillä ei mukamas ole varaa mihinkään…

    Tuo kortin vaihtaminen käteiseen on muuten hyvä vinkki! Toimii ihan takuulla! 🙂

    • Cocoa etsimässä 17.10.2014, 04:57

      Niinpä. Ihmiset ei varmaan tajua, kuinka paljon rahaa sellaiseen kaikenlaiseen pikkuosteluun menee kuukaudessa. Ja vaikkapa autoon saa menemään satoja euroja kuussa, joka meillä menee suoraan matkatilille. Ehkä sellaiset ihmiset, joilla on kokemusta ylipäätään johonkin tiettyyn kohteeseen säästämisestä, ymmärtää paremmin valintojen merkityksen kuin sellaiset, jotka vain ajattelematta käyttää tulevat rahat siihen mihin ne nyt sattuu menemään.

      Toki on myös ihan oikeesti pienituloisia ihmisiä, joiden mahdollisuudet valintojen tekemiseen ovat pienemmät, mutta kyllä valtaosalla meistä hyvinvointisuomalaisista on ne mahdollisuudet.

      Me ei tajuttu kuinka nerokas toi kortti käteiseen -vinkki on ennen kuin kokeiltiin, kannattaa kokeilla!

Leave a Comment