≡ Menu

Ravintola Fabrik Tallinnassa – täyden kympin illallinen

Ravintola Fabrik Tallinna

Erinomainen ruoka, asiantunteva ja ystävällinen palvelu, tyylikäs miljöö, rento ilmapiiri ja paras seura – niistä on onnistunut ravintolaillallinen tehty. Ja niitä kaikkia tarjosi Kalamajan kaupunginosassa sijaitseva ravintola Fabrik meidän taannoisella Tallinnan-reissullamme – täyden kympin arvosta!

Arnan edellisellä lounaskäynnillä kokema hieman välipitämätön palvelu loisti tällä kertaa poissaolollaan, ja tarjoilijamme Emilin palveluasenne ja omistautuneisuus kruunasi iltamme. Iso kiitos Emilille!

Fabrik on rento fine dining -ravintola, jonka menu edustaa virolais-pohjoismaalaista keittiötä aasialaisin maustein. Viime syksynä Aasia-vivahteita näkyi menussa enemmänkin (tai ehkä ne painottuivat lounaslistalla enemmän?), mutta nyt pääosassa olivat pohjoismaiset maut. Menua silmäillessä aasialaiselementtien perään tuli vähän haikailtua, mutta ajatus kaikkosi kuin tuhka tuuleen heti ensimmäisten suupalojen myötä.

Ruokavalintoja pähkäillessämme nautimme gin & tonicit ja niiden kyytipoikana pienen snackin eli suussasulavan herkullista ankanmaksamoussea ja rapeita leipätikkuja. Mousse oli niin jumalaisen hyvää, että lautasen olisi voinut nuolla! Eikä se G&T:kään hullumpaa ollut. Ennen alkuruokia Emil toi vielä keittiöstä kokin tervehdyksenä selleritacot, jotka maistuivat ihanasti waldorfinsalaatille.

Ravintola Fabrik Tallinna

Alkuruuista meidän neljän hengen seurue tuli maistaneeksi melkein koko listan. Arnan oka-ahventa, avokadoa, yuzu ponzu -kastiketta ja limettikaviaaria oli listan aasialaishenkisin annos, jossa raaka valkoinen kala sai hapokkuutta kirpeän suolaisesta kastikkeesta ja potkua nokareesta wasabia. Erinomaista.

Arton fenkolia, ilmakuivattua ankkaa ja kirsikkaa oli onnistunut annos, mutta yllätyksettömyydessään se jäi muiden alkuruokien varjoon. Rasvainen ankka, happamanmakea kirsikka ja napakka fenkoli muodostivat kuitenkin tasapainoisen kokonaisuuden, joka on turvallinen valinta perinteisempien makujen ystävälle.

Tepon hämähäkkirapua, piparjuurta ja tilliä muistutti makumaailmaltaan katkarapuskagenia, mutta hienostuneemmalla ja täyteläisemmällä tavalla. Todella hyvä!

Alkuruuista yllättäjän asemaan nousi Paulin porkkanaa, vuohenjuustoa ja ras el hanoutia, joka oli ihan mieletön makujen ja tekstuurien ilotulitus. Paul suitsutti annoksen maasta taivaisiin ja sanoi sen olevan paras kasvisruoka-annos, jota hän on koskaan syönyt.

Ravintola Fabrik Tallinna

Pääruuista seurueemme tilasi kuhafileetä, lampaanpaistia ja naudan ulkofileetä. Tepon kuhafilee, pinaattia, sitruunaverbenaa, vehnää ja kaalia oli niin hyvä, että Teppo jopa innostui ylistämään, ettei ole koskaan syönyt niin hyvää kuhaa. Ja totta se olikin –mehän kunnon ruokamatkaajina maistelimme tietenkin toistemme lautasilta – läpikuultavan valkoinen kala oli todella maukasta ja mehukasta! Annos oli kokonaisuudessaan ihanan kesäinen, mikä sopi vielä oikein hyvin hädin tuskin syyskuuksi vaihtuneeseen ajankohtaan.

Paul ja Arto päätyivät kumpikin annokseen, jossa oli lampaanpaistia, Banyuls-viinietikkaa, kantarelleja ja mustikoita, ja ennen kuin ehditte kysyä niin kyllä, mustikat sopivat kokonaisuuteen yllättävän hyvin. Jos kuha-annos oli kesäinen, tässä annoksessa maistui jo syksy, ja se maistui hyvältä.

Arnan naudan ulkofilee, siitakesieniä ja sipulia, XO:ta ja karhunlaukkaa oli pääruokalistan perinteisin annos, mutta toteutus oli upea. Erityisesti lisukkeiden makunystyröitä hivelevä täyteläisyys veti suupielet hymyyn. Myös pihvi oli kypsyydeltään täydellinen ja kooltaan varsin reilu.

paaruuat

Jälkiruokakattaus jatkoi erinomaisella linjalla. Arton ja Tepon passionhedelmää ja suklaata oli sanalla sanoen täydellistä. Paulin mustikkaa, fenkolia, suolaheinää ja valkosuklaata yhdisteli raaka-aineita, joita ei tulisi mieleen sekoittaa samaan annokseen, mutta lopputulos oli oikein onnistunut. Arnan raparperia, jäkälää, katajanmarjaa, piimää ja giniä oli kaikessa hämmentävyydessään ihanan kreisi, raikas ja kevyt annos, joka maistui suositusginin kanssa erinomaisen hyvin.

jalkiruuat

Niin, juomista vielä. Alun gin&tonicien sekä alkuruokien kanssa nautitun, Tepon valitseman Pinot Grigion jälkeen jatkoimme tarjoilijamme Emilin viinisuosituksilla ja se kyllä kannatti. Jokainen ajatuksella valittu viini natsasi upeasti monitahoisten ruoka-annosten kanssa, ja jopa aivan hullulta kuulostava ajatus ginistä jälkiruuan parina toimi fantastisesti. Toinen erikoinen juomasuositus oli grappa suklaamoussen kanssa, mikä sekin oli vallan mainio yhdistelmä. Paul oli myös erittäin tyytäivinen Emilin suosittelemaan paikalliseen Peninuki Napsukoda -siideriinsä, joka oli juuri niin kuivaa ja omenaista kuin siiderin engelsmannin mielestä pitää ollakin.

Koko ateria oli alusta loppuun täydellisyyttä hipova kokonaisuus. Meille yksi elämän suurimpia nautintoja on maistaa ruokia, joita emme ole koskaan ennen maistaneet ja Fabrikissa se toteutui. Ja mikä parasta, erittäin kohtuulliseen hintaan! Meiltä kahdelta ilta maksoi alkudrinkkeineen ja -snackeineen, alku-, pää- ja jälkiruokineen, ruokaviineineen ja digestiiveineen noin 145 euroa, eli jopa puolet tai vähintään kolmasosan vähemmän kuin Helsingissä. Tänne on päästävä uudelleen!

Ravintola Fabrik

Vabriku 6 | fabrik.ee/en/

 

Lue myös Tallinna-oppaan muut osat

Tallinnan ravintolat, kahvilat ja baarit

Ravintolavinkki Tallinnaan: Chedi

Ravintola Fabrik Tallinnassa – täyden kympin illallinen

Romanttinen hemmotteluloma Tallinnassa

Tunnelmia Tallinnan joulumarkkinoilta

{ 5 comments… add one }
  • Annemaria/Samppanjaa muovimukista 11.9.2016, 10:13

    Voi tämä on niin totta. Illastin itse Fabrikissa viime lauantaina ja ei voi kuin suitsuttaa. Sen verran harvinaista herkkua on, että ruokaelämyksessä ei missään kohtaa tule notkahdusta: niin ruoka, miljöö kuin palvelu olivat Fabrikissa tosiaankin täyttä kymppiä. Täydellinen makumaailman harmonia! Iloinen löytö oli myös vastapäätä oleva viinibaari Vabrik.

    • Cocoa etsimässä 11.9.2016, 10:31

      Oltiinkohan me samaan aikaan, mekin nimittäin illastettiin siellä viime lauantaina? 🙂
      Mutta aivan totta tuo, että pienintäkään notkahdusta ei tullut koko illan aikana, vaan kaikki meni alusta loppuun niin putkeen kuin voi mennä. Tuo viinibaari Vabrik on muuten yksi meidänkin suosikeista, mutta se oli harmillisesti viime lauantaina suljettu (eli ehkä ei oltukaan samana iltana liikenteessä?). Ollaan siellä käyty pariinkiin otteeseen ja kirjoitettukin siitä massiivisessa Tallinnan ravintolat, kahvilat ja baarit -postauksessamme muutama viikko sitten. Siitä pitäisikin melkein kirjoittaa ihan oma postauksensa…

      • Annemaria/Samppanjaa muovimukista 11.9.2016, 21:04

        Heh, ei oo totta, oltiinko tosiaan samaan aikaan 🙂 Olin ystäväni kanssa Fabrikissa lauantaina 3.10. puoli seitsemästä eteenpäin. Ruokailun jälkeen tupsahdettiin siihen vastapäätä tietämättä yhtään mikä mesta se oli. Kuitissa näytti lukevan Vinoteek Vabrik, joten oli se auki ainakin tuolloin alkuillasta. Tuliaiseksi tuli hankittua pari pulloa viiniä, sillä aikamoisen mukava hintataso paikassa oli ja melkoisen erilainen valikoima. Täällä pari kuvaa: http://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2016/09/08/tallinnan-kalamajan-alueen-ihastuttavat-ravintolat/ Toi Kalamaja on vienyt muutenkin sydämeni…

        • Cocoa etsimässä 15.9.2016, 14:58

          Kyllä me kuule oltiin samaan aikaan! Mekin oltiin nimittäin 3.9. (syyskuuta tarkoitit varmaan?) ystäväporukalla noin kahdeksasta eteenpäin. Yritettiin ennen dinneriä kurkkia Vabrikin ikkunoista sisään, ja aivan pimeänä oli koko paikka. Olisivatkohan sulkeneet poikkeuksellisesti aiemmin tai jotain? Ovea ei tosin kokeiltu, joten saattoihan heillä olla myös tunnelmavalaistus :). Meille tuo Vabrik on tosiaan ihan tuttu paikka, ollaan käyty siellä pariinkin otteeseen sekä maistelemassa viinejä että ostoksilla. Viime kerralla omistaja kutsui meidät jopa synttärijuhliinsa, joihin me ei kuitenkaan valitettaasti päästy.

Leave a Comment