≡ Menu

Rooma 2011 – varomatonta kielenkäyttöä pizzeriajonossa

Tarinoita maailmalta

Väsymys, nälkä, loputtomalta näyttävä jono ja maailman parhaaksi mainostetulla pizzalla kiusoittelu. Kaikki tämä venyttää kenen tahansa pinnan kireäksi. Kun yhtälöön lisätään vielä kiilaava kanssa-asiakas, helvetti saattaa päästä irti. Silti kannattaa varoa mitä suustaan päästää.

Trasteveren majatalomme isäntä mainosti läheisen pizzerian olevan Rooman paras. Ainakin se oli supersuosittu. Täpötäysistä pöydistä ja seinää vierustavasta, nälkävuoden mittaisesta jonosta päätellen ravintolalla oli hallussaan pizzanpyörittämisen jalo taito. Pöytävarauksia ei otettu vastaan, vaan herkuttelemaan pääsi vain kiltisti jonottamalla. Mahat kurnien asetuimme jonon hännille.

Ravintola oli suht iso ja vieri viereen aseteltuja pöytäryhmiä täynnänsä, joten jono eteni nopeasti. Pian olimmekin jo lähes keulilla. Huumaava tuoksu leijaili neniimme, kun toinen toistaan herkullisemman näköisiä pizzalättyjä kannettiin editsemme. Melkein jo saatoimme maistaa herkut kielillämme. Mutta eikös perkele pari neitokaista kävele koko jonon ohi suoraan paalupaikalle! Toinen hieman häpeillen ja epävarmana, toinen reteästi – ja englanniksi – opastaen kuinka tämä oli paikan tapa. Havaintojemme mukaan kuitenkin vain turistien tapa, sillä yksikään paikallinen ei tällaiseen kepulikikkailuun lähtenyt mukaan.

Meidän kolmen koplaamme parivaljakko ei sinällään kiilannut, sillä paikat vapautuivat aina päittäin samankokoista pöytäseuruetta vastaan. Kaksi ulos, kaksi sisään. Kolme ulos, kolme sisään jne. Mutta kyse onkin periaatteesta. Kiilaaminen ei ole hyväksyttävää käytöstä, piste.

Arto halusi mennä ystävällisesti kertomaan neideille, ettei tällainen toiminta yksinkertaisesti käy. Arna toppuutteli, sillä epäili, että nälkäisen miehen ulosanti asian tiimoilta saattaisi olla kaikkea muuta kuin kohteliasta. Arto myöntyi, mutta asia oli purettava vaivaamasta – jos ei muuta niin itsekseen puhisten.

Arton alhainen verensokeri murisi aikansa mahanpohjalla, nousi raivoa kiehuvana ylöspäin, keräsi aimo annoksen tunnetta sykkivästä sydämestä, sai uutta potkua keuhkoista syöksyäkseen sitten tulikivenkatkuisena ryöpsäyksenä kerralla suusta reippaan kiroilun ja sättimisen muodossa. Menemättä tässä nyt yksityiskohtiin, varsin laaja kirjo suomalaisia voimasanoja tuli käytyä kovaan ääneen läpi, lähtien perusnoitumisesta aina genitaalialuetta kuvaaviin ja erilaisiin alatyylisiin eläintä kuvaaviin ilmaisuihin saakka.

Aivan tuossa tuokiossa pääsimme kuitenkin pöytään. Lasi mainiota viiniä sekä tieto saapuvasta herkkupizzasta ajoi raivon tiehensä. Hyvä ruoka, parempi mieli!

Kuinka ollakaan, kiilarimimmit istutettiin meidän viereiseen pöytään, ja he aloittivat hymyillen small talkin: ”Hey guys, are you from Finland? Me tunnistettiin heti kieli, oltiin viime vuonna vaihdossa Jyväskylässä.”

Joulukalenteri_Rooma

Me ei vielä vuonna 2011 ymmärretty ruokakuvauksen päälle, joten maailman parhaasta pizzeriasta ei tullut otettua kuvan kuvaa. Kotimatkalta tuli sentään räpsittyä, ja muistikortille tallentui muun muassa tämä tunnelmallinen kaupunkimaisema.

 

Lue lisää Tarinoita maailmalta

{ 14 comments… add one }
 • Terhi / Muru Mou 8.12.2015, 09:17

  Hahaa, aivan hippu tarina 😀 Teidän joulukalenteria on ilo seurata!

  • Cocoa etsimässä 8.12.2015, 10:39

   Kiitti, kiva että kelpaa =D.

 • Saana 8.12.2015, 11:21

  Hehe, loistava tarina. Muutaman kuukauden yhteiselo italialaisen kämppiksen kanssa myös opetti mulle, että italialaista ei kannata kehottaa katsomaan sukkia. Ei sikäli, että kovinkaan usein muutenkaan käyttäisin lausetta “katso sukkia”, mutta joskus hassut suomalaiset lauseet saattavat saada muissa maissa ihan toisenlaisen merkityksen! 🙂

  • Cocoa etsimässä 9.12.2015, 12:28

   Hahahahhahaha! Piti oikein googlata, mikä se toinen merkitys oikein on =D. Myös suomalaisten sipsipussien “Megapussi”-leima aiheuttaa ulkkareissa suurta hilpeyttä =D.

 • Marimente 8.12.2015, 16:17

  Heh, joskus käy näinkin! 😀 Pääasia että odotus palkittiin ja pääsitte nauttimaan pizzoista. Ja iso sydän Trasteverelle <3

  • Cocoa etsimässä 9.12.2015, 12:29

   Trastevere on ihana, ja pizzat oli superhyviä! Harmi, ettei muisteta mestan nimeä :).

 • Mika / Lähtöportti 8.12.2015, 16:54

  Aijai, mieleen tulee bussimatka Stonehengeen kauan sitten. Oltiin edellisenä päivänä tavattu yksi turkulainen ja se puhetapa jotenkin vaan tarttui. Puhuttiin sitten kaverin kanssa siellä bussissa mukaturun murteella harvinaisen typeriä juttuja. Edessä istui sujuvasti englantia puhuneita tyttöjä, eikä tullut mieleenkään että kukaan tajuaisi mitään. Mutta perillä sitten yksi noista neidoista tuli reippaasti suomeksi kysymään, että voisikos pojat ottaa meistä valokuvan. Voisi sanoa, että kyllä hävetti. Kuva tuli kuitenkin otettua.

  Vastavuoroisesti Rooman lentokentän autonvuokrausvirkailija selitti kerran kollegalleen, miten kaikki suomalaiset nimet kuulostaa Ikean tuoleilta. Posket alkoi hieman punottaa, kun selvisi että ymmärrän riittävästi italiaa.

  • Cocoa etsimässä 9.12.2015, 12:33

   Joo, toi murteilla pelleileminen on myös tuttua. Ja se saattaa lipsahtaa ihan vahingossa ja ajattelematta, murteet tarttuu tosi helposti! Hauska toi Rooma-tapaus, että sattuu sitä paremmissakin piireissä :). Suomalaisilla on se etu, että me ollaan aika kielitaitoisia. Mekin esimerkiksi ymmärretään enkuksi, ruotsiksi, norjaksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi, portugaliksi, viroksi ja jopa venäjäksi käytyjä keskusteluja jonkin verran, vaikkei varsinaista kielitaitoa niin monesta kielestä olekaan.

 • Noora 8.12.2015, 17:18

  Mulle on käynyt hyvin samanlainen tarina! Oltiin kaverin kanssa Salzburgissa ja yövyttiin hostellin dormissa. Aamulla taisin pakkailla jotain tavaroitani kasaan ja samalla rehvakkaasti kiroilin (mitä en edes yleensä harrasta), kun homma ei sujunut. Siinä sitten muutama aasialainen huonekaveri heitti ilmoille samanlaisen kysymyksen: Ootteko Suomesta, kieli kuulostaa tutulta. Hieman hävetti siinä hetkessä… 🙂

  • Cocoa etsimässä 9.12.2015, 12:34

   Heh :). Näitä sattuu… Onneks sentään kiroilit (ilmeisesti) ihan itseksesi vain, etkä esim. haukkunut niitä huonekavereita :).

 • Ahahaha ihanat te 😀

  • Cocoa etsimässä 9.12.2015, 12:35

   Ehhehe =D

Leave a Comment