≡ Menu

Turkkilaiset herkut: pinaattinen börek ja pähkinäinen baklava

Turkkilainen ruoka

Mitä tulee mieleen turkkilaisesta keittiöstä? Kebab? Kebab riisillä, kebab ranskalaisilla, pitakebab. Tulisella tai miedolla kastikkeella. Valkosipulilla. Lisukkeena jäävuorisalaattia, tomaattia ja kurkkua sekä kolme kappaletta kreikkalaisia pepperoneja.

Hieman kärjistettyä, myönnettäköön, mutta juuri tämän kummempaa kokemusta turkkilaisesta keittiöstä meillä ei pitkään ollut. Viime kevään Berliinin-reissulla me päästiin ruokamarkkinoilla maistamaan turkkilaisia liha- ja kasvismuhennoksia, joiden täydellisyyttä hipova makumaailma sai halajamaan lisää Turkin keittiön antimia.

Arnan syyskuisella Turkin-matkalla yksi uusi ruokatuttavuus oli ylitse muiden: adana-kebab! Adana-kebab on erittän tulisesti maustettu jauhelihavarras, jonka kanssa tarjotaan erilaisia lisukkeita kuten mausteista ohraa, grillattua tomaattia, sipulisalaattia, pitaleipää ja – noh – ranskalaisia perunoita. Chiliaddikti hykerteli tyytyväisenä, mutta joiltakin matkaseuralaisilta jäi liha osin syömättä, niin tulista se oli.

Turkissa kebab tarkoittaa muuten jauhetusta lihasta valmistettua, vartaassa paistettua lihapötkylää. Shish-kebab on niin ikään varras mutta täyslihasta. Se iso pyörivä varras josta vuollaan lihasuikalaita, ja jota meillä Suomessa kebabiksi kutsutaan, se taas on döner. Tai näin me ainakin ollaan asia ymmärretty, korjatkaa toki jos ollaan väärässä.

Arna osti Istanbulin lentokentältä tuliaiseksi Hande Bozdoganin Street foods of Turkey -keittokirjan, josta toivoi löytävänsä adana-kebabin ohjeen kotona testattavaksi. Kebab-ohjetta ei ei valitettavasti löytynyt, mutta muita testaamisen arvoisia herkkuja kyllä! Ehkä me ollaan joskus mainittukin, mutta meillähän on siis tapana ostaa kaikilta reissuilta matkamuistoksi paikallinen keittokirja, jonka ohjeiden mukaan me testaillaan matkakohteista tuttuja ruokalajeja kotikeittiössä. Nyt oli Turkin vuoro, ja tällä kertaa päätettiin jakaa kokemus ohjeineen teillekin.

Turkkiherkut_kirja

Street foods of Turkey -kirjasta pääsi ensimmäisenä testiin pinaatti-kananmunatäytteinen börek, jonka lähisukulaiseen burekiin me tykästyttiin viimevuotisella Balkanin-reissulla (lue täältä lisää balkanilaisesta ruuasta ja oluen ystävää taas saattaa kiinnostaa tämä artikkeli Balkanin bisseistä). Börek tai burek on lehtevästä taikinasta valmistettu piirakan tai pasteijan tapainen, jonka täytteenä on lihaa, kasviksia tai juustoa. Börek on rasvaisuudessaan aika tuhtia kamaa, joten ihan jokapäiväiseen ruokavalioon sitä ei kannata ottaa, mutta silloin tällöin nautittuna se on aivan erinomainen iltapala tai salaatin kera vaikka ihan kokonainen ateriakin. Ihan hitsin hyvää se ainakin on!

Turkkiherkut_borek_ohje

Tämän näköistä lopputulosta lähdettiin hakemaan

Pinaatti-kananmunatäytteinen börek

ohje kirjasta Street foods of Turkey

500 g tuoretta pinaattia
2,5 dl öljyä (me käytettiin ehkä puolet tästä määrästä, mikä riitti hyvin)
4 kananmunaa
suolaa, valkopippuria, chilijauhetta tai -rouhetta
2 rkl turkkilaista jugurttia
6 arkkia filotaikinaa (ohjeessa oli 2, me käytettiin 6)
1 rkl voita
pinjansiemeniä tarjoiluun

Ota filotaikinapaketti sulamaan huoneenlämpöön ainakin pari tuntia ennen kokkailusessiota.

Huuhtele ja kuivaa pinaatit. Isoista pinaatinlehdistä kannattaa poistaa kovat kannat ja lehtiruodit, mutta baby-pinaatti menee sellaisenaan. Revi pinaatinlehtiä vähän pienemmiksi paloiksi.

Kuumenna pannussa puolet öljystä. Koko ohjeen 2,5 dl öljyä tuntui meidän mielestä niin hurjalle määrälle, että käytettiin ehkä puolet, ja silti tuli oikein sopivan rasvainen lopputulos. Eli tässä kohtaa sellanen reilu puoli desiä öljyä riittää. Riko kolme munaa kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Heitä munat pannuun öljyn sekaan ja paistele ne kokkeliksi. Ota pannu pois liedeltä ja lisää pinaatit. 500 g pinaattia on ihan hemmetinmoinen keko, mutta kuuma pannu ja kokkeli kutistavat ne pian sopivan kokoiseksi paistokseksi. Mausta paistos suolalla, pippurilla ja ripauksella chiliä. Ota iisisti chilin kanssa, sillä tämän ei ole tarkoitus olla tulinen ruoka, vaan chiliä ripsautetaan tuomaan vain hippunen luonnetta.

Sekoita pienessä kulhossa loput öljystä, jugurtti ja kananmuna.

Levitä filotaikina-arkki työtasolle. Sivele se öljy-jugurtti-munaseoksella pullasutia apuna käyttäen. Filotaikina on todella ohutta ja herkkää repeämään, joten ole varovainen, sillä rikki revennyt börek on todella vaikea paistaa. Laita voidellun filotaikina-arkin päälle toinen taikinalevy ja voitele sekin.

Käännä kaksinkertaisen taikinalevyn kaksi sivua kohti keskustaa niin että muodostuu suorakaide. Levitä suorakaiteen keskelle keko pinaattipaistosta ja käännä reunat sen jälkeen täytteen yli niin että muodostuu suurin piirtein neliö.

Kuumenna paistinpannu ja jätä keskilämmölle. Paista börekiä molemmin puolin noin 4 minuuttia, tai kunnes börek näyttää ja tuntuu valmiilta ja liikkuu pannussa sitä heilutettaessa. Kasaa ja paista seuraava börek. Ohjeesta tulee kolme börekiä. Anna börekin jäähtyä hetki, voitele halutessasi voisulalla ja tarjoile paahdettujen pinjansiementen kera.

Vinkkejä: Meidän eka börek meni ihan pipariksi. Ohjeen mukainen yksinkertainen filotaikinalevy oli ihan liian ohut, ja täytettä – sekä jugurttiseosta että pinaattipaistosta – oli ihan liikaa. Börek hajosi jo työtasolla aivan täysin, ja pannussa siitä tuli epämääräinen kasa pinaatti-taikinamössöä. Tässä vaiheessa oltiin aivan varmoja, että jää koko blogijuttu tekemättä. Mutta selvittiin! Ekan yrityksen epäonnistumisesta viisastuneena tehtiin seuraavat börekit kaksinkertaisesta taikinasta (väliin jugurttiseosta pitämään taikinakerrokset yhdessä) ja vähemmällä täytteellä, jolloin börek pysyi kasassa ja paistaminen onnistui täydellisesti. Yhdellä taikinalevyllä lopputuloksesta olisi kenties tullut lehtevämpi, mutta meidän filotaikinankäsittelytaidoilla ei edes lähdetty yrittämään toista. Ohjeen täyte on tarkoitettu kahteen börekiin, mutta meidän mielestä siitä riittää ainakin neljään.

Turkkiherkut_borek_annos

Tällainen tuli. Kylläpä oli hyvää!

Tuhdin börekin päälle maistuu kupillinen kahvia pähkinäisen baklavan kera.

Pistaasitäytteinen baklava

ohje mukaeltu tästä Chocochilin vegaanisesta baklava-ohjeesta

1 pkt filotaikinaa (tai sen verran mitä paketillisesta jää börekien paistamisen jälkeen jäljelle)
1,5 dl sulatettua voita

Täyte:

3–5 dl kuorittua ja rouhittua pistaasipähkinää (voit käyttää myös muita pähkinöitä tai manteleita)
jauhettua kanelia

Siirappi:

3 dl sokeria
1,5 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1/4 tl jauhettua neilikkaa
0,5 dl tumman siirapin ja juoksevan hunajan seosta (puolet ja puolet)

Ota filotaikinapaketti sulamaan huoneenlämpöön ainakin pari tuntia ennen leipomista. Jos teit samalla börekiä, taikina onkin jo valmiiksi sulatettu.

Valmista siirappi. Mittaa sokeri, vesi, sitruunamehu ja neilikka kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon siirappi-hunajaseos.

Rouhi pistaasipähkinät veitsellä sopivan karkeaksi rouheeksi.

Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Voitele uunivuoka voisulalla. Taita filotaikina-arkki kahtia ja asettele se varovasti vuokaan. Voitele taikina voisulalla, nosta päälle toinen kahtia taitettu filotaikina-arkki ja voitele sekin voisulalla. Halutessasi voit voidella myös taitosten välistä, kuten me tehtiin. Ripottele päälle kanelia ja noin 1 dl pistaasirouhetta. Tee toinen kerros samaan tapaan ja kenties kolmas ja ehkä neljäskin, kunnes ainekset loppuvat. Jätä päällimmäiseksi voilla sivelty taikinakerros. Leikkaa päällimmäisen taikinakerroksen pintaan terävällä veitsellä ristikko.

Paista baklavaa 175-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Vähennä lämpöä 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset 30 minuuttia. Me peitettiin vuoka puolessa välissä paistamista foliolla, ettei pinta tummuisi liikaa.

Ota baklava uunista ja leikkaa se paloiksi. Kaada päälle siirappi ja laita tekeytymään jääkaappiin tuorekelmulla peitettynä ainakin pariksi tunniksi.

Turkkiherkut_baklava

Nauti baklava kahvikupposen – mieluiten turkkilaisen sellaisen kera. Tämä herkku vie kielen mennessään! Ja sopii muuten oivallisesti joulunpyhien jälkkäriksi, eli pistäkäähän korvan taakse jos etsitte helppoa ja herkullista jälkkärireseptiä joulupöytään.

Turkkiherkut_baklava_annos

Onko börek tuttu herkku? Entä miten maistuu baklava? Kokeilkaa ihmeessä jompaakumpaa tai kumpaakin näistä ohjeista ja käykää raportoimassa miten onnistui!

error
{ 12 comments… add one }
  • Miika ♥ Gia | matkakuume.net 18.10.2015, 21:17

    Ah, mää joskus väänsin ittelleni (ja muille vieraille) gluteenittoman baklavan kun arpaonni sen osalta osui kohdalle Euroviisubileisiin. Ei olllut ihan helppoa vääntää varsinkaan näin keittiökätenä itse sitä filotaikinaa, ja muistana että tarkkana sai olla paistamisen kanssa. Hyväähän siitä kyllä tuli. Toisaalta mistäpä ruoasta ei tuolla rasvamäärällä. 🙂

    Kiitos resepteistä, josko sitä alkaisi kokkailemaan ihan olan takaa nyt kun on taas omassa keittiössä.

    • Cocoa etsimässä 24.10.2015, 10:22

      Huh, filotaikinan vääntäminen – gluteenittomana tai gluteenillisena – kuulostaa painajaismaiselta! Me käytettiin suosiolla valmistaikinaa, mutta sitä ei tosiaan varmaan gluteenittomana löydy.

      Meidän mielestä yks kivoimmista asioista kotiinpaluun jälkeen oli kokkailla omassa keittiössä :). Joskin sitä omaa keittiötä sai odottaa muutaman kuukauden, mutta kyllä lainakeittiötkin kelpasi.

  • Laura 22.10.2015, 21:31

    Jee, kiitos. Meillä oli suunnitelmissa albanialainen ilta (koska viime kesän matkalta on vielä rakia kaapissa) ja ajattelimme tehdä pinaattibörekia, jota sielläkin syötiin. Matkakumppanilla on parhaillaan tuo baklava uunissa “aikamoista näpräämistä” ja mun tehtävä on huomenna tehdä börek. Saa nähdä kestääkö hermo, mutta ainakin nuo teidän kokemukset auttavat! 🙂

    • Cocoa etsimässä 24.10.2015, 10:25

      No, miten meni?

      Meidän mielestä börekin näprääminen oli paljon hankalampaa kuin baklavan, mutta molemmat onnistuivat loppujen lopuksi.

      • Laura 1.11.2015, 22:17

        Ihan hyvin, kiitos. Baklavasta tuli tosi loistavaa, ja kyllä börekkikin onnistui, kun laittoi vaan rohkeasti pari-kolme filoarkkia päällekäin. Torstaina lähdetäänkin sitten Istanbuliin tekemään vertailua. 🙂

        • Cocoa etsimässä 4.11.2015, 07:53

          Hyvää Istanbulia!

  • Miia 4.12.2015, 11:33

    Turkkilaiset itse käyttävät börekin tekemiseen filotaikinan sijaan yufka-taikinaa. Se on paksumpaa kuin filo eikä hajoa yhtä helposti. Eli tästä syystä saakin huoletta käyttää aina usemman levyn kun turkkilaisissa ohjeissa mainitaan.

    • Cocoa etsimässä 4.12.2015, 11:49

      Tämä oli hyödyllinen tieto, kiitos! Kirjan ohjeessa puhutaan filosta, mutta ehkä siinä on kuitenkin tarkoitettu tuota yufkaa? Hyvä tietää, että jatkossa voi huoletta käyttää useamman filoarkin :).

  • Seija 18.4.2016, 06:51

    Olemme usein tehneet börekiä turkkilaisen ystävän kanssa ja tosiaan yufka-taikinasta ja monta kerrosta taikinaa päällekäin, jugurtti/maito ja öljy-seosta väleihin ja sitten vähän täytettä kahteen eri kerrokseen. Yufka ei ole niin rasvaista kuin jotkut filo-taikinat ovat. Ainakaan ne mitä on Turkista saatu. Tosi herkkua on, ihan jo pelkällä jauheliha/sipuli täytteellä.

    • Cocoa etsimässä 20.4.2016, 08:25

      Hyvä kuulla! Mahtaakohan tuota yufkaa saada Suomesta, vai pitääkö täällä kokkaillessa tyytyä vain filoon?

  • . 24.4.2016, 06:42

    Ei voi olla totta baklava reseptisi on aika kummallinen ja en olekkaan kuullut
    että lisäävät neilikkaa? Resepti vaikuttaa itse keksitultä. olen tehnyt baklavaa vuosia miehelleni ja tekemäni resepti on aivan erillainen mutta olenhan sen
    oppinut oikeilta turkkilais naisilta.
    baklava kuvasi perusteella olet paistanut niitä liikaa,värin tulisi olla vaaleampi.

  • . 24.4.2016, 09:26

    yufka ja filotaikinoita saa ainakin helsingissä,sörnäisissä sijaitsevasta arabi kaupasta…..tuoreena ei pakastettuna. joka on parempi aina. mutta parhaimman loppu tuloksen saa tekemällä taikinat itse. Ei ole vaikeata kaulumisen oppii harjoittelemalla.

Leave a Comment