≡ Menu

Matkasuunnittelun ihanuus ja kamaluus – kuukauden päästä lähtö ja sata asiaa hoitamatta!

Huh ja kääk, eeppiseen Amerikan-matkaan on enää kuukausi aikaa! Me ei olla tapojemme mukaisesti pidetty matkasuunnitelmien kanssa mitään kiirettä, vaikka syytä olisi. Tämä on meille oikeastaan ensimmäinen iso matka sitten vuoden 2012 maailmanympärireissun, ja tulevalla matkareitillä on paljon kohteita, joista suurin osa vaatii suunnittelua ja/tai etukäteisvarauksia, joten nyt on viimeinen hetki pistää töpinäksi.

Lennot Icelandairilla

Ollaan me sentään jo alkuun päästy. Tärkein eli lennot on vihdoin ostettu! Menolento on San Franciscoon toukokuun lopussa ja paluu Seattlesta heinäkuun puolessa välissä. Lentoyhtiönä on Icelandair, jolla on hyvät yhteydet Pohjois-Amerikkaan ja jonka kautta tuo useamman kaupungin reititys onnistui helposti.

Toiseksi tärkein, eli ESTA-hakemukset, on myös pistetty vetämään.

San Francisco

San Franciscosta on myös jo varattu hotelli ensimmäisiksi päiviksi, Hotel Zoe Fisherman’s Wharf. Päädyimme valitsemaan hotellin Fisherman’s Wharfin alueelta, sillä siitä on lyhyt matka juuri niihin nähtävyyksiin ja paikkoihin, joissa me ollaan ajateltu käydä: Golden Gate, Pier 33, Haight-Ahsbury ja Chinatown. Voi olla, että yritetään vielä löytää joku edullisempi hotelli (varaus on peruutusoikeudella), mutta San Franin hintatason (ja meidän käytettävissä olevan vapaa-ajan) tuntien se tuskin onnistuu, joten hyvin todennäköisesti Zoe on meidän ensimmäinen majapaikkamme. Eikä se näytä lainkaan hullummalta!

Alcatrazin vankilasaari on varmasti yksi San Franciscon, ellei koko USA:n tärkeimpiä nähtävyyksiä, mutta me ei olla varmoja halutaanko tällä reissulla sinne. Eniten ehkä arveluttaa se, että kun mukana on utelias ja ehtiväinen taapero, pystyykö sitä keskittymään tarpeeksi saaren antiin. Lippuja meillä ei vielä ole, ja niiden kanssa pitäisi kuulemma olla todella hyvissä ajoin liikkeellä, joten voi olla, ettei meidän tarvitse asiaa tämän enempää miettiäkään.

amogh-manjunath
Kuva: Amogh Manjunath

Kalifornian road trip

Mutta sitten päästäänkin matkasuunnitelman siihen osioon, joka on elänyt tässä viime viikkoina eniten. Meillähän oli alunperin ajatuksena vuokrata San Franciscosta auto ja ajella kaikessa rauhassa kuvankaunista länsirannikkoa pitkin aina Seattleen asti. Etäisyys näiden kahden kaupungin välillä on 800 mailia eli 1300 kilometriä, joten ajattelimme, että kolme–neljä päivää riittää oikein hyvin.

HAHAHAHHAHA!

Ei nimittäin riitä, alkuunkaan. Kun aloimme tutkia reittiä ja pysähdyspaikkoja tarkemmin, kävi hyvin selväksi, ettei kyseistä automatkaa kannata tehdä, ellei aikaa ole käytettävissä vähintään pari viikkoa. Eikä meillä ole, sillä Seattlessa tulee olla tiettynä päivänä, eikä lähtöpäivää voinut enää entisestään aikaistaa. Länsirannikon road trip jääköön siis seuraavaan kertaan.

Seuraavaksi tutkailimme junavaihtoehtoa. San Franista Seattleen kulkee Coast Starlight -niminen juna, jonka omilla nettisivuilla ylistetään reitin varrelle jääviä maisemia. Tarkempi selvitystyö kuitenkin osoitti, että matka kestää vuorokauden, junat ovat lähes aina useita tunteja myöhässä, reitti ei kulje rannikon kauneimpien maisemien kautta ja liput maksavat vähintään 500 dollaria kolmelta hengeltä.

Tässä vaiheessa jouduttiin vähän miettimään, että mitäs sitten. Pitäisikö lentää sittenkin suoraan Seattleen (lippuja ei ollut vielä tuolloin ostettu, joten tämä vaihtoehto oli vielä olemassa)? Viikko kalliissa San Franciscossa ei tullut kyseeseen, mutta sen jättäminen kokonaan pois matkaohjelmasta tuntui liian suurelta menetykseltä, kun oltiin jo ehditty fiilistellä merileijonia ja hippitunnelmia.

Päädyttiin siis siihen, että vietetään ensin muutama päivä San Franciscossa, vuokrataan sitten auto ja ajellaan kaupungin ympäristössä muutama päivä lisää ja lennetään lopuksi Seattleen. Maan sisäisen lennon ei pitänyt olla meille vaihtoehto tällä reissulla, mutta hinnat ja aikataulut huomioon ottaen se jäi lopulta ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi.

bruce-warrington
Kuva: Bruce Warrington

Kuukausi Seattlessa

Seattlessa meillä on aikaa vaikka kuinka kauan, kokonaista neljä viikkoa! Siellä olisi tarkoitus tutkia ravintolatarjontaa, koluta museoita ja taidenäyttelyitä, luuhata puistoissa sekä tehdä pieniä luontoretkiä lähialueille. Ja käydä tietenkin Twin Peaks -retkellä! Suunnitelmissa on myös piipahtaa Amerikan hipsteripääkaupungissa Portlandissa ja Vancouverissa Kanadan puolella.

Seattlessa tapaamme myös ystäviä. Osan ajasta asumme suomalaisen ystävämme luona naapurikaupungissa Edmondsissa, sekä tapaamme paikallisen Lizin, johon tutustuimme seitsemän vuotta sitten Australiassa.

Seattlessa on tarkoitus nähdä ja kokea paljon, mutta myös ottaa rennosti, leikkiä lasten kanssa (lähdemme matkaan Arnan siskon perheen kanssa eli mukana on myös kummityttömme Pikku Ystäväinen), tehdä kotona ruokaa, grillata pihalla, ehkä tutustua vähän naapureihin, kävellä rannalla, lukea kirjoja, nukkua päiväunia. Nauttia lomasta.

taylor-rooney
Kuva: Taylor Rooney
michael-denning
Kuva: Michael Denning

Loman loppuhuipennus

Loman lopuksi on myös tiedossa aikamoinen huipennus: Alaskan-risteily! Vietämme kelluvassa hotellissamme, Norwegian Cruise Linen Joy-aluksella kokonaisen viikon ja pysähdymme matkan varrella muun muassa Ketchikanissa, Juneaussa ja Icy Strait Pointissa. Tämä on meidän ensimmäinen tällainen “oikea”, iso risteily ja odotamme sitä innolla! Ennen kaikkea Alaskan huikeita maisemia ja luontoelämyksiä, totta kai, mutta myös risteilylaivaa ja sen tarjoamia elämyksiä.

NorwegianCruiseLine_Joy
Kuva: Norwegian Cruise Line

Paljon on vielä tehtävää ja selvitettävää ennen lähtöä. Pitäisi etsiä Seattlesta hotelli muutamaksi päiväksi, hoitaa autonvuokraus, suunnitella roadtripin reitti ja pysähdypaikat, etsiä majapaikat reitin varrelta, selvittää matkavakuutusasiat, buukata lennot San Franciscosta Seattleen, varata Alaskan-risteilyn retket… Ja sata muuta asiaa.

Kääk, nyt taisi tulla kiire! Ihanaa, eiku kamalaa, eiku sittenkin ihanaa :).

Mites teillä? Onko yleensä tässä vaiheessa kaikki jo hoidossa, vai oletteko samalaisia mattimyöhäisiä matkajärjestelyjen kanssa kuin mekin?

{ 4 comments… add one }
 • Jenni / Unelmatrippi 1.5.2019, 21:00

  Kuulostaa huipulta! Ja suunnitelmien eläminen kuulostaa varsin tutulta. 🙂 Hyvä siitä tulee! Nyt vain varauksia vetämään.

  Meillä on myös lähtö kuukauden päästä Eurooppa-kierrokselle. Poikkeuksellisesti meillä on muutamia varauksia tehtyinä valmiiksi, koska tajuttiin, että Normandian maihinnousun massiivisia muistojuhlallisuuksia (75 vuotta) osuu juuri meidän matkustuspäivillemme Normandiassa eli siellä voipi olla “hieman” ruuhkaa. Tuli pieni hätä tehdä varaukset ennen kuin kaikki paikat ovat tukossa. Normaalisti ei siis telttareissuilla varata mitään etukäteen. 70-vuotisjuhlallisuuksissa olivat paikalla vaatimattomasti Obama, Merkel, Putin ja kuningatar Elizabeth, ja tällä kertaa paikalla ovat ilmeisesti Trump, May ja Macron. Että näin. Liekö tuolla pääsee autolla minnekään. 😀

  • Cocoa etsimässä 3.5.2019, 14:57

   No oho, teillepä on ajankohta osunut! Toivottavasti ruuhkia ei ole liiaksi ja pääsette liikkumaan sekä autolla että itse kohteissa. Aivan mahtavalta vaikuttaa kyllä teidän reittisuunnitelma!

   Me saatiin tänään varattua Alcatraz-vierailu, joten homma etenee, hitaasti mutta varmasti :D.

 • Kuulostaa ihan meidän matkasuunnitelmilta. Kaikki aina sekaisin. Mutta kyllä se siitä suttaantuu… jos voin olla jotenkin avuksi, niin laita viestiä. Kartan mukaan näyttää, että ajelette tästä meidänkin kulmilta San Josesta. Kahvipannu on kuumana jos kahvihammasta kolottaa. Leikkiseuraakin löytyy.

  Minä olen ollut taaperon kanssa Alcatrazissa. Kyllä se onnistui kevyiden rattaiden kanssa, mutta välillä oli hankala keskittyä kuuntelemaan korvakuulokkeilla sitä opastusta.

 • Cocoa etsimässä 8.5.2019, 21:50

  Joo, kyllä ne aina suttaantuu. Ja aika usein meillä ei edes ole mitään suunnitelmia, ja hyviä reissuja on tullut niistäkin.

  Kiitos tarjouksesta! Siitähän me vissiin ajellaan ohi, joten tiedä vaikka poikettais kahville ja leikkitreffeille! Pidetään tarjous mielessä :).

Leave a Comment