≡ Menu

Rugby – köriläitä kasassa

Köriläitä kasassa

Me haluttiin ehdottomasti päästä paikan päälle seuraamaan jompaa kumpaa paikallista “jalkapalloa”, rugbya tai Aussie rules -futista. Aussifutiskausi ehti kuitenkin loppua ennen kuin ehdittiin kunnolla asettua maahan, ja rugby-porukka karkasi heti perään kesälaitumille. Eläteltiin kuitenkin toivetta että maajoukkueet jatkaisivat pelejään muodossa tai toisessa. Ja kuinkas ollakaan, löydettiin Cairnsissa ollessamme netistä tieto että rugby-joukkue pelaisi harjoitusmaaottelun rakasta naapuriaan Uutta-Seelantia vastaan vain muutaman kengurunloikan (348 km) päässä Townsvillessä! Voisiko legendaarisempaa kohtaamista ollakaan kuin Kengurut vastaan Kiivit. Kuin paikallinen Suomi–Ruotsi-taisto konsanaan.

Townsvillessä oli kutkuttava odotuksen tunnelma. Lehdet hehkuttivat etusivuillaan joukkueessa pelaavia kotikylän poikia ja kenguruiden kapteeni lupaili ottelusta tulevan historiallisen. Fanilippiksiä ja pelipaitoja näkyi yhden jos toisenkin päällä, kaupoissa myytiin kannustuskrääsää ja innokkaimmat fanit väijyivät pelaajia hotellin ulkopuolella. Muutama kaapinkokoinen köriläs olikin vaivautunut ulos jakamaan nimmareita ja poseeraamaan faniensa kanssa.

Viralliset etkot järjestettiin paikallisen seuran Cowboysien klubitiloissa. Sinne mekin siis suunnistettiin. Turisti-infon tädit kehottivat käyttäytymään hillitysti klubilla, australialaiset kun itse tuppaavat nautiskella ainoastaan teetä ja pikkuleipiä kansallisissa urheilujuhlissa. Kalja siis virtasi ja valtavat uppopaistetut ruoka-annokset tekivät kauppansa. Muista muuten aina tilata Australiassa pieni annos ruokaa! Huh, on vieläkin ähky niistä pöperöistä.

Rugby-fanit

Kaupungista oli järjestetty bussikuljetus (10€ eestaas per nuppi) stadionille. Keltavihreät aussit ja mustiin pukeutuneet uusiseelantilaiset istuivat sulassa sovussa linjuriautossa, toki pientä hyväntahtoista herjaa heitettiin puolin ja toisin, ja laulu raikasi.

Rugby-stadion

26 500 katsojan stadion oli loppuunmyyty. Me ehdittiin saada ainostaan halvimmat ja siis huonoimmat paikat alhaalta päädystä, joka tarkoitti käytännössä loivaa nurmea lähes kentän tasolla. Mutta se mikä hävittiin näkyvyydessä, voitettiin tunnelmassa. Halvimmilla paikoilla ne kansan syvät rivit ja tosifanit viihtyvät ja varsinainen karnevaalimeininki olikin käynnissä jo ennen pelin alkua.

Porukkaa oli vauvasta vaariin ja kaikki olivat pukeutuneet värikkäästi. Oli peruukkia, hassua naamaria, lippua, viuhkaa, torvea ja vaikka mitä. Muovituopit kourassa huudettiin äänet käheiksi ja välillä haukattiin hodaria lärviin. Meidän edessä istuskeli maailman sympaattisin mummoseurue kultaiset leveälieriset hatut päässään ja vilkkuvat aurinkolasit silmillään. Mahtavaa! Kuuluttaja nosti tunnelmaa ja viimeistään siinä vaiheessa kun miekkonen lupaili elävää kuvaa suoraan pukuhuoneista rupesi Arnakin lämpenemään. No, ilo jäi lyhyeksi kun pojilla olikin jo paidat päällä.

Townsville rygby-katsomo

Townsville rygby-katsomo

Townsville rygby-katsomo

Roocrew

Townsville rygby-katsomoPian joukkueet marssivat kentälle ja ilotulitteet paukkuivat pimeällä taivaalla. Vuorossa oli yksi tapahtuman huippuhetkistä, Haka-tanssi Ka mate. Perinteinen maorien sotatanssi jota Kiivit (Uuden-Seelannin joukkue) esittävät ennen peliä pannakseen vastustajalle pupun pöksyyn. Se oli komiaa katseltavaa. Hetken ajan mietittiin josko vaihdettaisiin leiriä ja käännyttäisiin Uuden-Seelannin puolelle, mutta luovuttiin ajatuksesta, kun oli ne pipotkin hankittu.

Townsville haka danceRuohonjuuritasolta oli vaikeahkoa seurata peliä. Vaikka meillä onkin pelin perusidea ja -säännöt hallussa (kröhöm), hienoudet ja yksityiskohdat menivät välillä ohi, ja siinä sitten välillä ihmeteltiin mitä ihmettä yleisö huokaili tai hurrasi. Ukot tönivät toisiaan, juoksivat päistikkaa toisiaan vasten, menivät mukkelismakkelis ja sitten mentiin kaikki yhteen kasaan. Nähtiin kuitenkin muutama upea maali aivan aitiopaikalta ja kokemuksena peli oli aivan huikea!

Townsville rugby goalAi niin, aussit voitti 18–10! Aussie Aussie Aussie, Oi, Oi Oi!

 

{ 2 comments… add one }
  • Pastori 31.10.2012, 08:57

    On varmasti ollu äärimmäisen mukava kokemus!! 🙂 Nauroin ihan kippurassa tuota että teillä oli pelinsäännöt ja kulku ihan hallussa..!! 😀
    "Ukot tönivät toisiaan, juoksivat päistikkaa toisiaan vasten, menivät mukkelismakkelis ja sitten mentiin kaikki yhteen kasaan." HAHAAAAHAAA!! aivan loistavaa analyysiä! Tää jotenki piristi mukavasti:) KIITOS!

  • Cocoa etsimässä 4.11.2012, 10:13

    Eipä kestä! Mut tollaihan se peli just etenee…? Vai? Hä?

Leave a Comment