≡ Menu

Sumuisten vuonojen Ketchikan

Ketchikan retket

Yhteistyössä: Risteilykeskus ja Norwegian Cruise Line*

Ketchikan oli meidän risteilyn ensimmäinen Alaskan-kohde ja sinne saavuttiin aamuseitsemältä. Kun me avattiin hytin verhot ja astuttiin parvekkeelle kirpeään aamuun, ympärille levittäytyi juuri sellainen Alaska kuin millaiseksi me oltiin se kuviteltu. Raskas usva roikkui havunvihreän metsän ja värikkäiden talojen kerrostaman rinteen yllä, ja tummanpuhuva meri reunusti rantaviivaa. Satamaan oli parkkeerannut meidän lisäksi muutama muu risteilylaiva sekä koko joukko pienempiä ja suurempia veneitä.

Ketchikan on 8000:lla asukkaallaan Alaskan viidenneksi väkirikkain kaupunki. Kelatkaa! Suomessa noin 8000:n asukkaan kuntia (ei edes kaupunkeja, huom!) ovat esimerkiksi Asikkala, Laihia, Pudasjärvi ja Loppi, jotka sijoittuvat väkiluvun mukaan sijoille 123–126 Suomen kunnista. Tämä on mielenkiintoista siinäkin mielessä, että Alaska on Yhdysvaltain suurin osavaltio, pinta-alaltaan siis (1 718 000 km²), mutta siellä on vain reilut 700 000 asukasta. Vertailun vuoksi: Suomen pinta-ala on 338 449 km², eli viidennes Alaskasta, ja meillä on asukkaita 5,5 miljoonaa. Olikin hauska haastella alaskalaisten kanssa, kun heidän mielestään Suomi ei ole ollenkaan harvaan asuttu minivaltio, vaan he pitivät meidän pikkuruista plänttiämme suorastaan muurahaispesänä! Mukavaa vaihtelua.

Ketchikan tituleeraa itseään maailman lohipääkaupungiksi, sillä kalastus on turismin ohella sen tärkeimpiä elinkeinoja, ja joka kesä sadat tuhannet lohet virtaavat kaupungin läpi. Lohen lisäksi Ketchikanin vetonauloja ovat kaupunkia ympäröivä upea luonto sekä Tlingit-intiaanien rikas kulttuuri.

Ketchikan tunnetaan myös Alaskan sateisimpana kaupunkina. Kun saavuimme kaupunkiin, keli oli usvainen ja harmaa, mutta retkioppaamme vitsaili, että paikallisesta näkökulmasta se oli jopa aurinkoinen.

IMG_0073
IMG_0389
IMG_0068
IMG_20190708_124811

Veneretki Misty Fjords -luonnonpuistoon

Me oltiin varattu retki vasta edellisenä iltana harkittuamme pitkään mikä olisi se juttu, jonka haluaisimme Ketchikanissa nähdä tai kokea. Me oltiin pyöritelty vaihtoehtoja ja yritetty selvittää myös omatoimista tekemistä, mutta kun aikaa maissa oli vain muutama tunti, oltiin lopulta päädytty valmiiseen retkeen. Me varattiin retki suoraan varustamon kautta, sillä meillä oli risteilytilillämme credittiä – eli rahaa jolla voi maksaa palveluita laivalla – jota usein saa kaupan päälle erilaisten kampanjoiden yhteydessä. Retki oli kuitenkin paikallisen matkanjärjestäjän toteuttama, mutta varustamon markkinoima. Varustamot eivät meidän käsityksen mukaan juuri järjestä omia retkiä, vaan tekevät yhteistyötä valikoitujen paikallisten toimijoiden kanssa.

Meidän valinta oli Allen Marine Toursin järjestämä Misty Fjords & Wilderness Explorer -niminen veneretki, joka suuntautui nimensä mukaisesti Misty Fjords National Monumentin vuonomaisemiin. Se lupaili henkeäsalpaavia maisemia ja ehkä eläinbongauksiakin, joten kaupat tuli. Valintaan vaikuttivat houkuttelevan sisällön lisäksi myös retken saamat hyvät arvostelut sekä se, että se oli myös pienille lapsille soveltuva. Yllättävän monet retket nimittäin eivät ole, vaan niihin saattaa olla jopa kahdeksan vuoden ikäraja, mikä supisti meidän vaihtoehtoja melkoisesti. (Me ei kylläkään yhtään kyseenalaisteta, etteikö olisi ihan perusteltua ottaa jonnekin karhukojuun vain sen ikäisiä ihmisiä, jotka osaavat mm. kontrolloida käytöstään ja äänenmuodostustaan.)

Retki alkoi reilulla myöhästymisellä ja erinäisillä sekaannuksilla, mutta kun se vihdoin pääsi alkamaan, loppu oli pelkkää maisemailotulitusta. Antaa kuvien puhua puolestaan!

IMG_20190708_104312
IMG_0211
IMG_20190708_102158
IMG_0144
IMG_20190708_104644
IMG_0220
IMG_20190708_104943
IMG_20190708_104909

IMG_0339

Pikainen visiitti Ketchikanin pittoreskiin kaupunkiin

4,5 tuntia kestävän retken jälkeen meille ei jäänyt kuin pieni hetki aikaa tutustua Ketchikanin kaupunkiin, sillä retki oli päässyt starttaamaan melkein pari tuntia alkuperäisestä aikataulusta myöhässä, ja laivassa piti olla takaisin jo puoli kolmelta. Noin tunnissa me ehdittiin kuitenkin käppäillä pääraitti edestakaisin, räpsiä vähän valokuvia, ostaa lohituliaisia ja pistäytyä yhdessä matkamuistokaupassa – joskin himoitsemamme käsintehty toteemipaalu jäi ostamatta, sillä me oltais tarvittu ostopäätökselle enemmän harkinta-aikaa. Mutta ensi kerralla sitten! Ketchikaniin nimittäin olisi kiva palata toistekin.

IMG_0360
IMG_0090
IMG_20190708_133505
IMG_20190708_132026

Lisää vinkkejä Ketchikaniin

Lohennousu Ketchikan-joessa

Jos olet kaupungissa heinä–syyskuun välisenä aikana, älä missaa tätä spektaakkelia! Tuhannet, kauden aikana jopa sadat tuhannet lohet nousevat merestä Ketchikan-jokeen kutemaan, ja massoittain ylävirtaan nousevia lohia voi ihailla aivan Ketchikanin keskustan tuntumassa. Katselupaikkoja on useita, mm. Creek Streetillä ja “lohirappusilla” (Salmon Ladder). Kysykää tietä paikallisilta, he kyllä neuvovat oikeaan suuntaan.

IMG_0380

Lohituliaisia: Salmon etc.

Mission Street, Ketchikan Downtown | salmonetc.com

Tottahan maailman lohipääkaupungista pitää lohta ostaa! Lohipurkkeja ja -pussukoita myydään jokaisessa matkamuistokaupassa ja rihkamaliikeessä, mutta suosittelemme tätä paikallista putiikkia, jonka valikoimaan kuuluu erilaisia herkullisia lohituotteita paikallisesta (kestävästi pyydetystä) villistä lohesta. Suosittelemme kuivattua lohta eli salmon jerkyä, joka on kuin beef jerky, mutta lohesta. Nam.

IMG_20190708_135033
IMG_0371

Ketchikanin vanhin baari: Arctic Bar

509 Water St | facebook.com/thearcticbar

Tämä sympaattisen oloinen baari, jonka logossa jääkarhut leikkisästi “painivat” (tai tuota, kröhöm, ehkä pikemminkin “painavat”…), kutsui meitä seireenin lailla, mutta tällä kertaa jouduimme aikataulusyistä jättämään janomme tyydyttämättä. Meininki näytti kyllä rennon letkeältä, niin terassilla kuin sisälläkin, minkä kävimme ovenraosta pikaisesti toteamassa.

IMG_20190708_131838

Paikallisia koruja ja käsitöitä: Julie’s

Dock Street | juliesalaska.com

Julie’s, jolla on Ketchikanin keskustassa itse asiassa useampikin liike, myy paikallisten käsityöläisten koruja ja käsintehtyjä toteemipaaluja. Me ihailtiin pitkään muutamaa paalua, mutta kiireessä ei sitten lopulta osattu päättää mikä niistä olisi sopinut meille parhaiten (Danching Chief vai Shaman’s Daughter???). Päätettiin palata shoppailuasioihin sitten seuraavalla Alaskan-reissulla. Juteltiin liikkeessä kierrellessä pitkät pätkät nuoren myyjän kanssa, joka kertoi nauttivansa ulkomaalaisten turistien tapaamisesta, sillä hän ei omien sanojensa mukaan ole koskaan käynyt Ketchikanin ulkopuolella. Me oltiin ensimmäiset hänen tapaamansa suomalaiset!

IMG_0298
Norman Natkong Jr. oli mukana meidän Misty Fjords -retkellä kertomassa paikallisesta käsityöperinteestä. Tässä syntyy toteemipaalu.

Lue myös:

Mikä Alaskan-risteilyssä oli parasta?

Tällaista oli Alaskan-risteilyllä – esittelyssä Norwegian Joy

Ihmeellistä Intialaista, japanilainen grillishow ja paras pihvi ikinä – esittelyssä Norwegian Joyn ravintolat

Näin varaat itsellesi sopivimman risteilyn

Rahat meni ja sydän jäi sinne jonnekin – takana on paras loma ikinä

*Alaskan-risteily toteutettiin yhteistyössä Risteilykeskuksen ja Norwegian Cruise Linen kanssa. Olimme risteilyllä juttumatkalla perinteisen median edustajina, mutta sovimme samalla näkyvyydestä myös blogissa. Blogin osalta sovimme yhdestä blogiartikkelista (tästä), mutta avoimuuden vuoksi olemme lisänneet yhteistyömerkinnän kaikkiin risteilypostauksiin.

{ 3 comments… add one }
 • Pirkko / Meriharakka 31.8.2019, 13:29

  Mekin päädyimme toissasyksynä Ketchikanissa veneretkelle, joka osoittautuikin sitten yllättäen parhaaksi valasretkeksi, jolla olemme koskaan olleet! Hassuinta tuossa oli se, että olimme ilmoittautuneet lintuja ja toteemipaaluja näyttävälle retkelle, taisi siinä olla jostain majakastakin maininta, mutta niin vaan sitten majakan luokse päästyämme näimme myös runsaasti valaita!
  https://meriharakka.net/2017/09/14/valaita-ketchikanissa/

  Meidän risteilymme meni toiseen suuntaan kuin teidän, sillä lähdimme Anchoragesta ja päädyimme Vancouveriin, joten Ketchikan oli viimeisin satamamme.

 • Alaska on kyllä kiehtova matkakohde, toivottavasti ensi vuoden matkasuunnitelmamme toteutuu. Ketchikanissa emme vieraile, sillä tarkoitus on lentää Anchorageen. Taitaa olla niin, että koko Alaska on täynnä mitä upeimpia (luonto)kohteita!

  • Cocoa etsimässä 15.10.2019, 12:44

   Näin se taitaa olla! Anchorage ja sen ympäristö on myös kiinnostavaa aluetta. Toivotaan, että matkasuunnitelmanne toteutuu :).

Leave a Comment